Gürcü genci felç eden polisin kimliği 2.5 yıldır tespit edilemedi


Eskişehir'de arkadaşıyla çarşıyı gezen, evine dönerken de Gezi Parkı eylemlerinin yapıldığı yerden geçerken bir polisin copuyla kafatası kırılan ve sağ eli felç kalan Gürcistan uyruklu üniversite öğrencisi Akaki Avaliani'nin dayak olayıyla ilgili üzerinden 2.5 yıl geçmesine rağmen sorumlu polis bir türlü bulunamadı. Cumhuriyet savcılığı tarafından açılan hazırlık dosyasında, Gürcü Avalani'yi yaralayanların polis olduğu belirlendi. Ancak bölgede aynı gün 500 kasklı polis olması ve kasklarda numara olmaması nedeniyle Avalani'yi döven polisler belirlenemedi. İçişleri Bakanlığı'da konuya ilişkin yapılan başvuruya bir türlü cevap vermedi. Kendisini felç bırakan polis dayağıyla ilgili sorumlu bulunamayan Avalani, İçişleri Bakanlığı aleyhine 140 bin TL'lik maddi ve manevi tazminat davası açtı.

Gürcü Avalani Avukatı Selamet Şen aracılığıyla Eskişehir Nöbetçi İdare Mahkemesi'ne sunduğu 3 sayfalık sunduğu dava dilekçesinde, olay yılında Anadolu Üniversitesi İngilizce İşletme 3. sınıfta okuyan Akaki Avaliani, 31 Mayıs 2013'ü 1 Haziran'a bağlayan gece çarşıda gezdikten sonra arkadaşı Eyüp K. ile evine giderken, Gezi Parkı gösterilerine katılmadığı halde, kimliği tespit edilemeyen polisler tarafından copla darp edildiği belirtildi.

KAFATASI KIRILDI, SAĞ ELİ FELÇ KALDI

Avukat Şen'in dilekçesine göre, başına aldığı darbeyle kafatası kırılan Avaliani, arkadaşı Kalyoncu tarafından yoldan geçen bir otomobile bindirilerek, Yunus Emre Devlet Hastanesi'ne götürüldü. 14 gün yoğun bakımda tutuldu, 40 gün fizik tedavi gördü. Ardından 7 aylık tedavi süreci sonrası Avaliani'nin, kafatasının kırılan bölümüne suni parça takıldı. Darp sonucu gördüğü hasar nedeniyle sağ eli felç kaldı, elini kullanamaz hale geldi. Ayrıca Avaliani, Türkiye'den sonra Gürcistan'da da tedavi gördü. Kafasına suni kemik konduğu için ikinci kez ameliyat edildi.

HAYATI KARARDI, BABASI İŞİNİ BIRAKIP YARDIMINA KOŞTU

Hala elindeki felç devam eden Avalani, zor günler geçirdi ve geçirmeye de devam ediyor. Olay sonrası Avaliani'nin babası, oğlunun bakımı nedeniyle bir yıl Türkiye'de kaldı, yüklü miktarda masraf yaptı. Annesi de zaman zaman oğlunun yanına gelip gitti. Tedaviler yüzünden Avaliani, sınavlarına katılamadı, okul başarısı düştü. Sağ elini kullanamadığı için de yazı yazamaz oldu. Bu nedenle sınavlarda sürekli birinin yardımıyla katıldı. O tarihte, İngiltere'de yapmaya hak kazandığı stajına gidemedi, kazandığı bursu alamadı. Böylece, süreç içerisinde eğitim hayatı da adeta karardı.

SAVCILIK: POLİSLER KASKLI TESPİT EDİLEMEDİ

Eskişehir Cumhuriyet Savcılığı ise konuyla ilgili hazırlık dosyası açtı. Soruşturma kapsamında incelenen görüntülere rağmen darp olayının net olduğu ancak darbı gerçekleştiren polisin kim olduğu konusunda bir neticeye ulaşılmadığı belirtildi. Savcılık soruşturmasında, "O dönemde gerek görevli 500 civarında kasklı polisin olması, gerekse kasklarda numara olmaması nedeniyle polisler tespit edilemedi." ifadesine yer verildi. Konu, İçişleri Bakanlığı'nı da harekete geçirdi. Ancak İçişleri Bakanlığı'nın idari soruşturmasından da sonuç çıkmadı. Bakanlık, hem olay, hem de tazminata ilişkin yapılan başvuruya rağmen Avalani'ye cevap vermedi. Avalani, olayın üzerinden 2.5 yıl geçmesine rağmen kendisini darp ederek felç bırakan polis bulunamayınca konuyu İdare Mahkemesi'ne taşıdı. Avalani, avukatı Şen aracılığıyla İçişleri Bakanlığı'ndan 140 bin TL maddi ve manevi tazminat talep etti.

OLAYLA İLGİSİ YOKKEN DARP EDİLİP, FELÇ OLMUŞ

Avukat Şen, iki seneden fazla bir zaman geçmesine rağmen olayın aydınlatılmadığını, müvekkilin sağ kolunun felçli olduğunu, tedavisinin devam etmesi gerektiğini kaydetti. "Devletin failleri net olarak tespit edememesi nedeniyle dava ancak açılabilmiştir." diyen avukat Şen, şu ifadeleri kullandı: "Yaşamış olduğu ve halen devam eden sağlık sorunları ile sağ elini gerektiği gibi kullanamaması, kariyer planlarını da etkilemektedir. Gezi Parkı olayları ile hiçbir bağlantısı bulunmayan, Gürcistan uyruklu müvekkil hiçbir kusurlu davranışı olmamasına rağmen darp edilmiştir. Olayın ne olduğunu bile anlayamayan müvekkil bu olay nedeniyle birçok manevi kayıp yaşamış olup, yaşamaya da devam etmektedir. Müvekkilim olay nedeniyle hastane masrafı yapmış ve halen olay nedeniyle rahatsızlığı devam etmekte, tedavisi sürmektedir."

CİHAN
<< Önceki Haber Gürcü genci felç eden polisin kimliği 2.5 yıldır tespit... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER