Halk Sağlığı Müdürü Ceyhan: Mevsim geçişlerine dikkat


Muğla İl Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Mustafa Nuri Ceyhan, vatandaşların mevsim geçişlerine dikkat etmesi gerektiğini söyledi. Bu dönemde hastalıklardan korunmanın yolunun, bağışıklık sistemini güçlendirmekten geçtiğinin altını çizdi.

Halk Sağlığı Müdürü Ceyhan, yazdan çıkan bünyelerin serinleyen havalara uymakta zorlandığını belirtti. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için atılması gereken en önemli adımın da dengeli ve düzenli beslenme olduğunu kaydetti. Havanın soğuması, okulların açılması ve toplu taşıma araçları gibi kapalı mekânlarda geçirilen zamanın uzamasının, özellikle nezle ve grip gibi hastalıkların bulaşma ve görülme sıklığını giderek arttırabildiğini ifade ederek, "İnsan vücudunun, ısı değişimlerine uyum sağlaması için iki dört hafta gibi bir süreye ihtiyacı vardır. Havaların aniden ısınıp soğuması ile ortaya çıkan kısa süreli ısı değişimleri, vücudun adaptasyonunu da zorlaştırmaktadır. Bu durum, vücudun strese girip savunma sisteminin zayıflamasına neden olmaktadır. Hem kolay bulaşması hem de vücudun hassaslaşması, özellikle sonbahar kış döneminde görülen gribal salgınlara yakalanmayı da kolaylaştırmaktadır. Bu durum, kronik rahatsızlıkları olan hastalarda daha sık görülmektedir." dedi.

Uzm. Dr. Ceyhan, güneş ışınlarının daha az olduğu kış aylarının, depresif duyguların artmasına sebep olduğunu da dile getirerek, "Yaz mevsimi, insanların rutin işlerinin azaldığı bir mevsimdir. Bu sırada gündüzler uzamış ve rutinden kurtulan insanların, iş sonrası kendilerine ayırabildikleri zaman da artmıştır. Yazın yaşanan tüm bu canlanmaya karşın sonbahar ve kış döneminde tersine bir dönem yaşanır. Bu nedenle depresyona girmemek için enerjimizi arttırmamız çok önemlidir. Bunu düzenli egzersiz yaparak, sağlıklı beslenerek, düzenli uyuyarak, yakın çevrenize ve dostlarınıza vakit ayırarak, işyerinde kısa molalar vererek, keyif alınan aktiviteleri planlayarak sağlayabilirsiniz." diye konuştu.

Uzm. Dr. Mustafa Nuri Ceyhan, mevsim geçişlerinde hastalanmamak için dikkat edilmesi gereken hususları şöyle sıraladı: "El temizliğine özen gösterilmeli. Eller bol su ve sabunla yıkanmalı. Yüzümüze elimizi götürmemeye özen gösterilmeli. Kapalı mekânlardan mümkün olduğunca uzak durulmalı. Mevsim koşullarına uygun, ne ince ne de çok kalın giyilmemeli. Ofislerde ve okullarda özel eşyaları ortak kullanmamaya dikkat edilmeli. Beslenme ve uyku düzenine özen gösterilmeli. Doğru ve dengeli beslenilmeli, özellikle C vitamininden zengin meyve ve sebzeleri tüketmeye özen gösterilmeli. Ortam ısısı 25 derecede tutulmalı. Her yıl düzenli olarak grip aşısı yaptırmalı. Şeker, böbrek, akciğer hastaları gibi bağışıklığı zayıflamış kişiler, doktor kontrolünde zatürre aşısı da yaptırmalı." CİHAN
<< Önceki Haber Halk Sağlığı Müdürü Ceyhan: Mevsim geçişlerine dikkat Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER