Harbiye heyelan bölgesinde ıslah çalışmalarına başlanıyor

Harbiye heyelan bölgesinde ıslah çalışmalarına başlanıyor

Hatay Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Kentsel Dönüşüm ve Zemin İnceleme Şube Müdürlüğü, Harbiye heyelan bölgesi proje değerlendirme toplantısı gerçekleştirdi.

Proje değerlendirme toplantısına Valisi Yardımcısı Bilal Bozdemir, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hasan Maden, Defne Belediye Başkanı İbrahim Yaman katıldı.

Defne ilçesine bağlı harbiye Mahallesi Ürgen Caddesi ve şelale bölgesi; hem topoğrafik yapısı, zemin özelikleri ve fay düzleminde olması sonucunda uzun yıllardır sürekli zeminde kaymalara ve oturmalara maruz kalıyor. Harbiye elverişli konumu ile hem yerel hem de komşu ülkelerden gelen turistlerin konaklama ve eğlence yeri olmasından ve afet durumunda can ve mal kaybının da en çok yaşanacağı bir konumda bulunmasından dolayı İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı ıslah çalışmalarına burada başladı.

Çalışma alanı yaklaşık 10 yıldır sürekli hem yerel yönetimler hem de üniversiteler tarafından yakından incelenmiş, dönem dönem gözleme dayalı çalışmalar, sondaj ve jeofizik çalışmalar yapılmış ancak ön rapor aşamasından ileriye gidilmemişti. Harbiye mahallesi Şelaleler mesire alanında bu yıl mart ayında kuvvetli yağışlar nedeniyle oluşan taşkın sonucunda zeminde meydana kaymalar, oturmalar neticesinde hem yolda hem de şelale bölgesinde büyük tahribatlar olmuştu.

Zeminde oluşan bu kaymalar ve oturmalar sonucunda Hatay Valiliği, Hatay Büyükşehir Belediyesi, DSİ, HATSU ve Defne Belediyesi ile yapılan toplantılar sonucunda görev tanımları belirlenip durumun tespiti konusunda çalışmalar başlatıldı ve oluşan bu heyelan sonucunda bölgede yapılan incelemeler neticesinde çalışma alanı 4 ayrı etaba bölünüp kategorilendirildi.

İlk olarak Ürgen Caddesi'nde ulaşımın sağlanması ve olası bir kayma sonucunda yol kenarında bulunan otellerin zarar görmemesi için yol trafiğe kapanarak çalışmalar başlatıldı.

Proje tanıtımın sonunda söz konusu güzergahta yol eksenine paralel 140 cm çapta be 160 cm aralıklı, 35 m uzunlukta iki sıra betonarme fore kazık yapılması, ilk sıra kazığın önünde yaklaşık 6 m derinlikte bir teras oluşturulması ve şev omzundaki heyelan malzemesinin kaldırılmasını öneren yetkililer, projenin amacının söz konusu yerde binaların ve yolun olası bir depremde kaymasını engellemek olduğunu açıkladı.
CİHAN
<< Önceki Haber Harbiye heyelan bölgesinde ıslah çalışmalarına başlanıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER