Haricilik ve Neo-Hariciler kitap fuarında konuşuldu


Dr. Ali Ünsal'ın 'Haricilik ve Neo-Hariciler' kitabı, 34. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı'nda okuyucuyla buluştu. Kitapla ilgili düzenlenen panelde bir araya gelen Araştırmacı-Yazar Ali Ünal, Gazeteci Yazar Ali Bulaç ve İlahiyatçı Akademisyen Dr. Ali Ünsal, Hz. Ali dönemi Haricilerini ve IŞİD, Taliban, El-Kaide, Boko Haram gibi Neo-Haricileri konuştu.

Paneli, kitap fuarına 9 yayınevi ile katılan Kaynak Kültür Yayın Grubu düzenledi. 'Dünden Bugüne Haricilik ve Neo-Hariciler' kitabının yazarı İlahiyatçı Akademisyen Dr. Ali Ünsal, İslamiyet'in ilk yıllarında siyasi bir oluşum olarak ortaya çıkan Hariciliğin, günümüzde IŞİD, Taliban, El-Kaide, Boko Haram gibi yansımalarıyla dünyayı tehdit etmeye devam ettiğini söyledi.

Haricilerin, kendilerini hakkın yegane savunucusu, Allah yolunun mücahitleri, doğrunun biricik temsilcileri gibi gördüğünü ifade eden Ünsal, şöyle konuştu: "Tarih boyunca çeşitli unvanlar ve isimler altında varlıklarını sürdüren harici gruplar, ilk olarak Hz. Ali dönemindeki Sıffin Savaşı'nın ardından ortaya çıkmış, ilk ciddi mücadelelerini yine Hz. Ali'ye karşı vermişlerdir. Dönemin siyasi atmosferi, cehalet, bilgisizlik ve Kuran-ı Kerim'i yorumlamaktaki yetersizlikleri, kabile asabiyeti, bedevi kültürü, saplantılı düşünce yapısı gibi sebeplerle ortaya çıkan Hariciliğin günümüzdeki temsilcileri arasında Selefiyye, Vehhabilik, Taliban, El-Kaide, Boko Haram, El-Nusra, Eş-Şebab ve IŞİD gibi radikal örgütler bulunuyor. Ayrıca, siyasal İslam'a dair bir takım uygulamalarla da kendini gösteriyor."

Panelde konuşan Gazeteci Yazar Ali Bulaç, hariciliğin İslam tarihinde ortaya çıkan ilk itikadi mezhep olarak kabul edildiğini söyledi. Bulaç, "Hz. Ali döneminde genel hatlarıyla oluşumunu tamamlayan ve ilk ciddi mücadelesini de yine Hz. Ali karşısına çıkarak verdi. Katı, müsamahasız, ötekileştirici ve ifna edici özellikleriyle Harici zihniyet, her dönemde bazı farklılıklarla kendini gösterdi. Adil olmayan iktidarın, silahla devrilmesi düşüncesiyle oluşan hariciler, siyasi sebeplerle ortaya çıktı ve pek çok araştırmacı bu konuda hem fikir." dedi.

Panele katılan Araştırmacı Yazar Ali Ünal ise, haricilerin samimi olduklarını düşünmediğini söyledi. Tarihteki haricilerin günümüzde de devam ettiğini ifade eden Ünal, konuşmasına şöyle devam etti: "İnsan tabiatından kaynaklanarak ortaya çıkan ciddi bir nifak hareketi. Harici zihniyet cihat, kahramanlık, Allah davasına sahip çıkma gibi hamasi sloganlarla gençleri kandırıyor. Haricilerin düşünce dünyalarının boş, şekilci bir anlayışa sahip, marifetten yoksun, ilimden mahrum, nasları kendi kafalarına göre yorumlayan, hatta naslara fasit anlamlar yükleyen, İslam'ın âlemlere rahmet yönünü hiç yaşamayan ve yaşatmayan, bedevi ve kavgacı bir üsluba sahip, kendisi gibi düşünmeyen herkesi dışlayan bir anlayışa sahipler."
CİHAN
<< Önceki Haber Haricilik ve Neo-Hariciler kitap fuarında konuşuldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER