'Hatay Günleri' meşhur künefe eşliğinde Başkent'te başladı


Hatay Günleri Fuarı, Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) başladı. Kendine has peyniriyle meşhur Hatay künefesi de etkinliğin en dikkat çekici tatlısı oldu. Fuarda stant açan künefe ustası Hasan Aslan, "'Bugün her tarafta künefe yapılabilir ama Hatay'ın kendine özel bir peyniri vardır." ifadesini kullandı.

Hatay Günleri etkinlikleri Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) başladı. 4 gün sürecek etkinlikte, Hatay künefesi başta olmak üzere, defne sabunu, keçi sütünden yapılmış peynir, baharat, süs eşyaları, gibi çeşitli yöresel ürünler tanıtıldı. Tanıtım günlerine milletvekilleri, Hatay Valisi Ercan Topaca ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Hatay Valisi Ercan Obaca, yaptığı açılış konuşmasında, Hatay'ın üretimiyle, çalışkanlığıyla barışın, huzurun, kardeşliğin, hoşgörünün egemen olduğu şehirlerden birisi olduğunu söyledi. Obaca, "Bütün inançların, bütün kültürlerin, medeniyetlerin, mezheplerin adeta harman olduğu bir kent." dedi.

Konuşmanın ardından Vali Ercan Obaca, Hatay kültürünü tanıtan fuarın açılışını gerçekleştirdi. Ardından protokolde bulunan yetkililer, içeride açılan stantları gezdi. Vali Obaca, Hatay künefesinin yapıldığı standa gelerek, künefenin yapılışıyla ilgili bilgi aldı. Künefe kendine has biçimde tepside çevrildi. Vali Obaca, künefenin şerbetini dökerek, servise hazır hale getirdi.

HATAY KÜNEFESİ

Hatay denilince akla ilk gelen yiyecek olan künefenin yapılışı da dikkat çekici. 15 senedir künefe ustası olan Hasan Aslan, Hatay künefesinin en önemli özelliğinin kendine has peyniri olduğunu kaydetti.

Aslan, 'Bugün her tarafta künefe yapılabilir ama Hatay'ın kendine özel yapılan bir peyniri vardır. Aşırı tuzludur. Çeşitli devrelerden geçtikten sonra tuzu alınır ve künefe peyniri oluşur." diye konuştu. Künefenin yapılışı hakkında bilgi veren Aslan, "Künefemizin kadayıfı dökülüyor. Kadayıf un ve sudan oluşuyor. İçeride tezgahlarımız var, orada da çeşitli evrelerden geçtikten sonra künefe meydana geliyor." dedi.

'Hatay günleri' tanıtımında yiyeceklerin yanında diğer ürünler de sergilendi. İpek böcekçiliğinden elde edilen iplikle yapılan tezgahlarda dokunma işlemi vatandaşların ilgisini çekti. Hatay'ın yöresel ürünlerinin tanıtıldığı fuar, 8 Kasım tarihine kadar Ankaralıların ziyaretine açık olacak. CİHAN
<< Önceki Haber 'Hatay Günleri' meşhur künefe eşliğinde Başkent'te... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER