Hisarcıklıoğlu: Protesto edilen senet oranı yüzde 17 artmış


Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'de bir önceki yıla göre protesto edilen senet oranında yüzde 17 artış yaşandığını söyledi.

Edirne Ticaret Borsası'nda düzenlenen "Tarımın Yıldızları" ödül törenine katılan Hisarcıklıoğlu, konuşmasında, protesto edilen senetler konusuna değindi.

Bu yılın ocak - ekim dönemi ile geçen yıl aynı dönemi mukayese edildiğinde protesto edilen senetlerde yüzde 17 oranında bir artışın olduğuna vurgu yapan TOBB Başkanı, bunun, enflasyon üzerinde bir artış olduğuna dikkat çekti.

Artışın, enflasyonun tam 7 puan üstünde olduğunu anlatan Rifat Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: "Bu yüksek bizim için. Yüzde 70 üstünde demektir. Enflasyon yüzde 10 olduysa, geçen sene ile işlerimizin aynı olması için yüzde 10 protesto olan senetler artsaydı işlerimiz, geçen sene kadar tahsilat yapıyoruz demektir. Bu yıl yüzde 17 olmuş. Yani yüzde 70 daha az tahsilat yapıyoruz. Problemimiz var."

Merkez Bankası verilerine göre Edirne'nin durumunu açıklayan Hisarcıkloğlu, protesto edilen senet oranında Edirne'de ise önceki yıla göre yüzde 9 düşüşün yaşandığını kaydetti.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, bunun "Türkiye'de artarken, Edirne'de düşmüş. Açık söylüyorum bu bir şeyin ispatıdır. Türkiye'nin neresiyle alışveriş yapıyorsanız yapın kardeşim, Edirneliye mal ver. Hiç gerisini merak etme." anlamına geldiğini ifade etti.

TÜRKİYE'DE İŞSİZLİK ORANI YÜZDE 10'LARDA

Türkiye'deki işsizlik oranı ve Edirne'nin durumuyla ilgili de bilgiler aktaran Hisarcıklıoğlu, konuşmasını söyle sürdürdü: "Türkiye'deki işsizlik oranı ile mukayese edildiği zaman; Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 10'lar civarında, Edirne'de bu oran yüzde 8"

BİZE UÇAĞI BIRAKTIRDIĞI GİBİ TARIMDAN ÇIKIN DİYE TAVSİYELER GELİYOR

Tarımın önemini anlatan TOBB Başkanı Hisarcıkloğlu, "Maalesef bir tarihlerde bize uçağı bıraktırdıkları gibi 'tarımdan çıkın' diye tavsiyeler geliyor." dedi.

2001 krizi sonrasında uluslararası tüm kuruluşların Ankara ziyaretleri sırasında "Tarımla ne uğraşıyorsunuz, çıkın" dediğini hatırlatan Hisarcıklıoğlu, yaptıkları bir çalışma sonucunda tarım ticaretinin yüzde 70'i küresel ölçekte iş yapan 10 tane firmanın elinde olduğunu görüldüğünü ifade etti.

Diğer ülkelerin daha fazla kazanabilmek için Türkiye'nin tarımdan çıkmasını istediğini anlatan Hisarcıklıoğlu, " 'Ya, daha ucuza mal var. Yurt dışında mal var. Ne diye uğraşıyorsunuz' deyip, baktığınız zaman yine bir çalışma yaptırdım. Baktım ki dünyanın nüfusu her yıl 78 milyon artıyor. Yani bir Türkiye nüfusu kadar dünyanın nüfusu artıyor. Dünya nüfusu son 10 yılda tam 500 milyon kişi az gelirliden orta gelirli sınıfına yükselmiş. Yani köyden kente göç etmiş dünyada. 500 milyon nüfus köyden kente göç etmeye başlayınca ne yapmaya başladı? Tüketmeye başladı. Tarım ürünlerini tüketmeye başladı. Tarım ürünlerini tükettiği için bugün hangi istatistiğe bakarsanız bakın, veriye bakarsınız bakın son 10 yılda en çok fiyatı artan ürünler; altın, demir, çelik, çinko, bakır, tarım ve hayvansal ürünlere baktığınız zaman öbürlerinin üç dört misli daha fazla fiyatı artan ürünler tarım ve hayvancılık ürünleridir." ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE TARIM VE HAYVANCILIĞI İHMAL EDEMEZ

Türkiye'nin bugün tarım ve hayvancılığı ihmal edemeyeceğinin altını çizen Rifat Hisarcıklıoğlu, "Allah bize öyle topraklar vermiş ki, Edirneliler bunda şanslı. Ekilebilir arazi büyüklüğü bakımından neredeyse dünya 7'si. Bu müthiş bir coğrafya, müthiş bir iklim ve coğrafya vermiş. Özellikle sakın ha sakın; tarım ve hayvancılığı bizim ihmal etme gibi bir şansımız yok. Öyle bir lüksümüz yok. Allah yarın bize öbür tarafta hesap sorar. Öyle bir kıymet vermiş ki, biz onun kıymetine bakmazsak bize hesap sorar ki, yarın bu dünyayı besleyecek." diye konuştu.

Tarım ve hayvancılıkla uğraşanlara seslenen TOBB Başkanı, bu işte hem paranın hem de geleceğin olduğuna vurgu yaptı. Programın sonunda tarım sektöründe on yıllarını veren çiftçilere ödüller verildi. CİHAN
<< Önceki Haber Hisarcıklıoğlu: Protesto edilen senet oranı yüzde 17... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER