Hocaefendi'nin yazısı büyük yankı uyandırdı

Fethullah Gülen Hocaefendi'nin Lemon de gazetesinde yayınlanan yazısı Fransa'da yankılanmaya devam ediyor. 110 bin trajlı haftalık haber dergisi Le Vie başyazısını Hocaefendi'nin mesajlarına ayırdı.

Hocaefendi'nin yazısı büyük yankı uyandırdı

“Ümit İşaretleri ” başlıklı başyazıda Gülen'in "Müslümanlar, inanç anlayışımızı eleştirel bir tahlile tabi tutalım"  başlıklı yazısının terör ve korkunun damga vurduğu 2015 yılında ümit veren gelişmelerden biri olduğu belirtildi. 

Haftalık 110 bin tirajı olan Le Vie'nin Genel Yayın Yönetmeni Jean Pierre Denis başyazıda şu ifadeleri kullandı: “bir çok düşünür yenilenme ve aşırıcılık yanlılarına karşı daha kararlı bir mücadele yürütme çağrısı yapıyor. Ancak, bu girişimler genellikle izole kalıyor veya kendi toplumlarında destek bulmayan kişilerden geliyor. Fethullah Gülen'in durumu böyle değil. ABD'de sürgünde yaşayan bu Türk vatandaşı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın en büyük muhalifi olmadan önce ona ilham veren birisiydi. Bu bile onu dini ve siyasi ağırlığını gösteriyor.

 
Bu entelektüelin Fransa'da Le Monde Gazetesi'nde yayınladığı yazı devrim niteliği taşıyor. Çok sık duyduğumuz mağduriyet söyleminden uzak, terörizmin yok edilmesi için bilhassa müslümanların sorumluluğunu hatırlatan ve İslam'ın gerçek bir ihya hareketine ihtiyaç duyduğunu belirten bir yazı. bunu sadece dindar müslümanların başarabileceğini belirtiyor. Sürekli bütün hataları Hristiyan Batı'nın üzerine atan yaklaşımı reddederek, otantik bir hümanizm, kendi diniyle uyumlu bir evrensel yaklaşım ve öteki karşısında tevazusunu koruyan bir anlayışı savunuyor. ”

 
Gülen'in cesur ve net bir şekilde bu kin kültürüne karşı mücadele ettiğini belirten Denis, “bu yılın son başyazısı için uzun alıntıları yaparak gönüllü olarak bu sesin arkasında yer alıyorum. 2015 yılı sadece mutsuzluk ve ölüm saçanların yılı olmadı. işte böyle umut kaynağı olan gelişmeler de oldu. ” ifadelerini kullandı. La Vie dergisi Genel Yayın Yönetmeni Jean Pierre Denis, Gülen'in yazısından şu satırları alıntıladı: “Bizim etnik, milli veya dini kimliğimizden önce insanlığımız gelir ve böyle barbarca eylemlerle esas zarar gören insanlığın şahs-ı manevisidir. Acı çeken her insanın acısını, dini ve etnik kimliği ne olursa olsun empatiyle  karşılamadıkça ve aynı iradeyle o acıyı dindirmeye çalışmadıkça medeniyetin ilerlemesi mümkün değildir. Müslümanlar olarak kendi problemlerimizle yüzleşmekten bizi alıkoyan komplo teorilerine sığınmaktan da vazgeçip bir muhasebe yapmalıyız.” 

1924'te kurulan ve ülkenin en köklü yayınlarından birisi La Vie, Katoliklere hitap eden bir yayın çizgisine sahip. Gülen'in Le Monde'da yayınlanan yazısı Mısır, Suudi Arabistan, Endonezya, Pakistan, Nijerya, Cezayir ve Arnavutluk gibi birçok  ülkenin medya kurumlarında alıntılandı.
<< Önceki Haber Hocaefendi'nin yazısı büyük yankı uyandırdı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER