Hollanda neden izin vermediğini açıkladı

Hollanda hükümeti tarafından Lahey'de yapılan açıklamada, Bakan Çavuşoğlu'nun uçağına iniş verilmeme gerekçesi anlatıldı. Açıklamada AKP'lilerin yaptırım tehditlerinin karara gerekçe gösterildiği belirtildi

Çavuşoğlu, Hollanda'ya yaptırım uygulayacğız

Açıklamada, Hollanda'da yaşayan Türklerin yoğun bir şekilde etkinliğe katılım çağrısı yaptığı ve bu nedenle Bakan Çavuşoğlu'nun Rotterdam'da bu etkinliğe katılmasının kamu düzeni ve güvenliği tehdit etmesi karara gerekçe olarak gösterildi.

Açıklamada ayrıca "Türk yetkililerin Hollanda'ya yönelik yaptırım tehdidinin çözümü imkansızlaştırdığına” dikkat çekildi. Türk yetkililerin yaptırım tehdidine karşılık veren Hollanda'nın kartlarını açtığı ve tehdidin blöf mü yoksa gerçek mi olduğunu görmek istediği belirtiliyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, cumartesi sabahı CNN Türk televizyonuna verdiği mülakatta ”bugün Rotterdam’a gideceğim” demişti. Hollanda'nın uçuş iznini iptal etmesi olasılığına ilişkin olarak da "Hollanda benim uçuş iznimi iptal ederse bizim çok büyük yaptırımlarımız olur” şeklinde konuşmuştu.

NAZİ BENZETMESİNE SERT TEPKİ

Çavuşoğlu’nun Hollanda’ya uçuşuna izin verilmemesi sonrası Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın sarf ettiği “Bunlar Nazi kalıntısı, bunlar faşist” sözlerine Hollanda’dan tepki geldi.  
Russia Today'in haberine göre, Hollanda Başbakanı Mark Rutte, “Türkiye’nin öfkesini anlıyoruz fakat Erdoğan’ın Nazi sözleri çizgiyi çok aştı” dedi.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte de söz konusu meseleye ilişkin yaptığı açıklamada "Mesele Çavuşoğlu'nun Hollanda'ya gelmesi değil. Maurithuis Müzesi'ni ya da, bu mevsimde açtıysa, laleleri görmeye gelebilir. Ama siyasi toplantılar yapmasını istemiyoruz" demişti. Rutte ayrıca, Çavuşoğlu için resmi karşılama yapılmayacağını belirtmiş; bunun bir NATO müttefiki olan Türkiye'ye verilebilecek en güçlü işaret olduğunu söylemişti. 

<< Önceki Haber Hollanda neden izin vermediğini açıkladı Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER