Hukukçular Derneği: 28 mağduriyetleriyle ilgili düzenleme yapılmalı


Hukukçular Derneği Malatya Şube Başkanı Necati Karabay, "Ergenekon ve Balyoz davalarında kumpas var denilip sanıklar serbest bırakıldı. 28 Şubat darbesinde kurulan kumpas ile Müslümanlar zindanlara atıldı. Hükümetin 28 Şubat mağdurlarıyla ilgili acil düzenleme yaparak haksız mağduriyetlere son vermesi hepimizin beklentisidir." dedi.

Necati Karabay, yaptığı yazılı açıklamada, 28 Şubat mağdurlarına ilişkin düzenleme yapılmasını istedi. Başbakan tarafından açıklanan Yargı Reformu Paketi'nde 28 Şubat kararlarının oluşturduğu mağduriyetlerin giderilmesi yönünde bir çalışma görülmediğini ifade eden Karabay, şunları dile getirdi: "Hükümet halkı memnun edecek birçok müjdeyi açıklarken postmodern darbe olan ve birilerince bin yıl süreceği söylenen, ancak AK Parti Hükümeti ve özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başarılı ve usta siyaseti sonucu tarihin çöplüğüne gönderilen 28 Şubat darbesinin yargı kararları ile alakalı düzenleme bekleyenlere ise yine yutkunmak düşmüştür. Başbakan'ın açıkladığı Yargı Reform Paketi'nde, 28 Şubat kararlarının mağduriyetlerinin giderilmesi yönünde bir çalışma görülmemiştir. 20 yılı bulan zulüm ve mağduriyetlerin giderilmemesi, bizlerin ayıbıdır. Bu ayıp, aslında iktidar, basın, muhalefet, sivil toplum örgütleri olarak hepimizin ayıbıdır. Zindanlarda, Kur'an öğretmeyi, bir dergiye abone olmayı, bir gösteriye katılmayı, bir hocanın vaazına gitmeyi örgütsel faaliyet sayan darbeci zihniyetin mahkum ettiği insanlar var. Bu insanların çoğu 20 yıldır cezaevinde. Eğer adalet yerini bulmaz ise, çoğunluğu ölene kadar hücrelerde kalacaktır. Bu mevzuya acilen el atılmalı. Adalet acilen herkese eşit olarak dağıtılmalıdır."

Ergenekon ve Balyoz davalarından ceza alanların hepsinin serbest bırakıldığını vurgulayan Hukukçular Derneği Malatya Şube Başkanı, yazılı açıklamasına şöyle devam etti: "Üstelik devlet tarafından yüksek miktarda tazminat da ödenmeye başlandı. İçlerinde emirleri yerine getiren masum askerleri saymazsak, darbe yapacakları aşikar olan Ergenekon ve Balyoz davası sanıklarına uğrayan adalet niye 28 Şubat mağdurlarına uğramaz, sormak istiyoruz. Ergenekon ve Balyoz davalarında kumpas var denilip sanıklar serbest bırakıldı.28 Şubat darbesinde kurulan kumpas ile Müslümanlar zindanlara atıldılar. Mağduriyetler giderilecekse, ilk önce 20 yıldan beri zindanlarda haksız yere yatan inançlı insanlardan başlamak gerekir. 20 yılı boşa zindanlarda geçen inançlı insanlarla devlet nasıl helalleşecek. Millet olarak zindanda unuttuğumuz mağdurlarla nasıl helalleşeceğiz? 28 Şubat döneminden kalan davalar halen sürüyor, zindana yeni kardeşlerimizi gönderiyoruz. Bu nedenle hükümet yetkililerinin, bir an evvel 28 Şubat mağdurlarıyla ilgili acil düzenleme yaparak haksız mağduriyetlere son vermesi hepimizin beklentisidir."

Yargılamaları hızlandıracak ve halkın mağduriyetini önleyecek yargı reformunun bir an önce hazırlanarak uygulamaya konmasını beklediklerini anlatan Karabay, "Yine 28 şubat döneminde uygulanan başörtüsü zulmü nedeniyle üniversitelerde okuyamayıp, okullarda başörtüsünü serbest bırakan kanuni düzenlemeden faydalanarak yeniden üniversiteye dönüp, beraber üniversiteye girdikleri arkadaşlarından 8-9 sene sonra mezun olan, 28 Şubat ve başörtüsü mağduru öğretmen adaylarının atamaları yapılırken, kuraya tabi tutmayarak, istedikleri şehre atamaları yapılarak, bir nebze de olsun mağduriyetlerinin giderilmesini, başbakanımız ve bakanlık yetkililerinin dikkatine sunuyor, yargılamaları hızlandıracak, halkın mağduriyetini önleyecek yargı reformunun da bir an önce yapılarak uygulamaya konulmasını bekliyoruz." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber Hukukçular Derneği: 28 mağduriyetleriyle ilgili düzenleme... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER