Hukukçulardan Davutoğlu'nun sözlerine sert tepki

Ankara'daki kanlı terör saldırısıyla ilgi güvenlik zafiyeti tartışmaları devam ederken Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan zafiyete ilişkin itiraf gibi bir açıklama geldi.

Hukukçulardan Davutoğlu'nun sözlerine sert tepki

Davutoğlu, önceki gün katıldığı bir televizyon programında, canlı bombalarla ilgili ellerinde liste olduğunu ancak eylem yapmadan bunların gözaltına alınıp tutuklanamayacağını açıkladı. Başbakan'ın açıklamalarına Ankara, Sakarya ve Muğla baro başkanları sert tepki gösterdi. AKP'nin, terörle mücadele kapsamında yasalaştırdığı İç Güvenlik Paketi'nin içindeki ‘makul şüphe' düzenlemesini hatırlatan baro başkanları, listede isimleri bulunan canlı bombaların teknik ve fiziki takibe alınarak eylem yapmalarına engel olunabileceği vurgulandı. Üç baro başkanının açıklamaları şöyle:

Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran: Makul şüphe, hükümetin ve güvenlik güçlerinin terör eylemlerine karşı kullanabileceği bir düzenleme. İlla insanların tutuklanması gerekmiyor. Bu ülkenin polisi, jandarması, MİT'i var. Güvenlik güçleri, Başbakan'ın ‘elimizde listesi var' dediği olası canlı bombaları makul şüphe kapsamında takip edip eylem yapmasına izin vermeyebilir. Listede isimleri bulunanları teknik ve fiziki takibe alabilir. Özellikle bu tür terör saldırılarının hedefi olabilecek büyük yürüyüş ve mitingler öncesi listede adı bulunanları gözaltına alıp sorgulayabilir. Bunlar yapılmıyorsa ortada ciddi bir güvenlik zafiyeti var demektir.

Muğla Barosu Başkanı Cumhur Uzun: Başbakan'ın söylediği sözün hukukta yeri yok. Ellerinde listesi olan kişilerle ilgili önleyici kolluğun devreye girmesi gerekir. Bu kişilerin istihbaratçılar tarafından gözetim altında tutulması ve eylemlerin engellenmesi hükümetin görevidir. Bu söz en hafif tabirle ‘ihmalin en büyüğü' olarak tanımlamak mümkün. Biliniyorsa takip edilmemiş olması büyük bir sorumluluk silsilesi doğurur. İçişleri Bakanı, Ankara Valisi ve Emniyet Müdürü'nün istifa etmesi, etmiyorlarsa azledilmesi gerekir.

Sakarya Barosu Başkanı Zafer Kazan: Bu sözler ihmalin de ötesine geçer, kasıt halini alır. Ellerinde canlı bombaların listesi var ise makulün ötesine giden veriler var demektir. ‘Ben onu tutuklayamıyorum demek' biz hukukçuları ancak güldürür. Buna verilebilecek tek bir cevap var, ‘Siz kimi kandırıyorsunuz?' Ölüsünü mü gözaltına alacaksınız? Canlı bombacıların listesi var ise yakalayacaksınız. Yarın bir bomba daha patladığı zaman bunun hesabını veremezsiniz.

Zaman
<< Önceki Haber Hukukçulardan Davutoğlu'nun sözlerine sert tepki Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER