İki Toplumlu Barış İnisiyatifi'nden, yürüyüş


'İki Toplumlu Barış İnisiyatifi - Birleşik Kıbrıs', Lefkoşa'nın iki kesiminde de "Barış ve Yeniden Birleşme Yürüyüşü" düzenledi. Onlarca Kıbrıslı Türk ve Rum örgütünün temsilcileri KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasidis'e Kıbrıs'ın yeniden birleşmesi taleplerini içeren birer mektup sundu.

İlk olarak saat 11.00'de Cumhurbaşkanlığı'nda toplanan yaklaşık 200 kişilik grup, burada Türkçe, İngilizce ve Rumca "Barış Şimdi" yazılı pankart açtı.
Grubun temsilcilerini kabul eden Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs'ta siyasi kararlılık, istek ve süreçteki hızın devam etmesi durumunda federal bir çözüme aylar içerisinde ulaşılabileceğine inandığını belirtti. Akıncı, siyasete dönüş amacının da; Kıbrıs'ta bir barışa ulaşılabileceği inancından kaynaklandığını ifade ederek, barışı sağlamak için bu yolda tüm adımları atacağından kimsenin şüphe duymamasını istedi.

AKINCI: ELİMDEN GELEN HER ŞEYİ YAPMAYA HAZIRIM

Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıslı Türk ve Rum örgütü temsilcilerine yaptığı açıklamada, Kıbrıs'ta çözüm için elinden gelen her şeyi yapmaya hazır olduğunu söyledi. Bunu ilk gün söylediğini hatırlatan Akıncı, "Bu sözü verdiğim için halk beni seçti. Başka türlü seçmezdi. Bizim kuşaklarımız, bizden önceki kuşaklar bu adada acılarını paylaştılar. Bu adada göz yaşını paylaştılar. Gelecek kuşaklar için bu adanın barışının paylaşılmasını ve bu adanın nimetlerini yaratmak için uğraşıyoruz. Uğraşmaya da devam edeceğiz. Sonuçta da başaracağımıza inanıyorum." dedi.

Barış İnisiyatifi, Cumhurbaşkanlığı'ndaki eylemin ardından Lokmacı kapısına yürüyüş düzenledi. İnisiyatif üyeleri buradan Rum Başkanlık Sarayı'na yürüdü.

LİDERLERE SUNULAN MEKTUP

Yürüyüşü düzenleyenlerin Cumhurbaşkanı Akıncı'ya ve Rum lider Nikos Anastasiadis'e verdiği mektup: "Görüşme süreci en belirleyici dönemine girmiş bulunmaktadır.. Geçtiğimiz Mayıs ayında iki lider tarafından bildirilen çözüm ve adanın yeniden birleştirilmesi doğrultusunda ortak vizyon görüşme sürecine hız ve olumlu ivme kazandırmıştır ve daha da ileriye götürülmelidir. İki taraftaki iki toplumlu, iki bölgeli federasyona karış güçler hiç olmadığı kadar ses getirmektedir.

Liderlerimizin, bu zorlu süreçteki güçlüklerini aşmalarına yardımcı yaratıcı fikirlerle bu yollarında süratle ve tereddütsüz yürümelerini ümit etmekteyiz. Görüşme masasında liderlerin Kıbrıs sorunuyla ilgili her kararı alacak, yeterli fikirlerin olduğuna inanmaktayız ve bu adadaki çözüm ve barışın sağlanmasının siyasi iradesini koyabilenleri bekliyoruz. Barışa ulaşmak için kişisel düzenlemelerin yerine barışa ve refaha daha geniş bir pencereden odaklanmalıyız." ifadeleri yer aldı.

CİHAN
<< Önceki Haber İki Toplumlu Barış İnisiyatifi'nden, yürüyüş Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER