İncirliğin ABD/Koalisyon güçlerinin kullanımına açılması Meclis gündeminde


MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu, Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu tarafından cevaplandırılmak üzere 'İncirlik hava üssünün İŞİD'e karşı ABD/Koalisyon güçlerinin kullanımına açılmasına ilişkin' soru önergesini Meclis Başkanlığı'na sundu.

"Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, İncirlik Hava Üssü'nün IŞİD'e karşı ABD/Koalisyon güçlerinin kullanımına açılması konusunda Türkiye ile ABD arasında yazılı bir mutabakat metni olmadığını ifade etmiştir." diyen Aksu, şu soruları yöneltti:

"İncirlik Hava Üssü'nün IŞİD'e karşı kullanılması konusunda Türkiye ve ABD arasında imzalanmış yazılı bir mutabakat metni var mıdır? Yoksa, bu konuda sadece Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Obama arasında sözlü 'İlke Mutabakatı' mı vardır?

Eğer ortada tarafların imza altına aldığı yazılı bir mutabakat metni yoksa 'İncirlik'e gelecek savaş uçakları, istihbarat uçakları, personel sayısı ve görev süreleri konusunda sınırlamalar ve sorumluluklar nasıl düzenlenecektir?

İncirlik mutabakatının ABD ve/veya Koalisyon güçlerine sağladığı imkânlar ile 2003 yılında TBMM'den geçmeyen 1 Mart Tezkeresi arasında mahiyet itibariyle fark var mıdır? Fark var ise nedir? Fark yoksa eğer, Türkiye topraklarının ya da üslerin yabancı ülke unsurlarının kullanımına açılması için neden bir TBMM kararına ihtiyaç duyulmamıştır? Böyle yapmakla Yürütme, Yasama organının yetkisini açıkça gasp etmiş değil midir?

İncirlik mutabakatı ile ABD'nin dışında koalisyon ülkelerinin de İncirliği kullanmalarına imkan sağlanmakta mıdır?

İncirlik mutabakatı, ülkeler arası ikili bir işbirliği belgesi midir? NATO bu işin neresindedir?

Bu mutabakat ile İncirlik'in dışında başka üslerin (Diyarbakır, Batman gibi) kullanıma sunulması da söz konusu mudur?

İncirlik mutabakatı ile ABD/Koalisyon güçlerinin kara unsurlarının da ülkemizde konuşlandırılması ya da geçiş için ülkemizin kullanılması söz konusu olacak mıdır? Aynı amaçla deniz limanları da kullanılacak mıdır?" CİHAN
<< Önceki Haber İncirliğin ABD/Koalisyon güçlerinin kullanımına açılması... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER