İnsanları aşık olmaya 'sürüngen beyin' sürüklüyor


Bursa Uludağ Üniversitesi (UÜ) Gençlik Danışma Merkezi'nde öğrencilere aşkın zihinsel ve fiziksel kriterleri anlatıldı.

Sağlık, sağlıklı beslenme, fiziksel, cinsel şiddet ve gençlik konularında öğrencilere psikolojik danışmanlık hizmeti veren UÜ Gençlik Danışma Merkezi, bu kez aşk konusunu ele aldı. Uludağ Üniversitesi Spor Fakültesi salonunda Dr. Dilnaz Sarısözen'in sunumuyla gerçekleşen 'Havada aşk kokusu var' konulu sunum ilgiyle takip edildi.

TEK SORUMLU AMİGDALA (SÜRÜNGEN BEYİN)

Seminerde aşkın tanımı, aşkla ilgili kuramlar, türleri, süresi sayısı ve aşk acısıyla baş etme yöntemlerine değinildi. Aşık olma nedeninin 'insanların sürüngen beyinleri' denilen 'amigdala'dan kaynaklandığını belirten Dr. Dilnaz Sarısözen, "Amigdala, adayları zihinsel ve fiziksel kriterlere göre ayırıp seçim yapar. Bizi 'amigdala', seçtiği eşle çiftleşmek üzere güdüler." dedi.

Çok boyutlu aşk biçimleri hakkında da bilgilendirmelerde bulunan Dr. Sarısözen, çok boyutlu aşk biçimlerinin oyun gibi, tutkulu, arkadaşça, mantıklı, sahiplenici ve özgeci aşk olmak üzere türlere ayrıldığını anlattı. Sarısözen, bunları kısaca şöyle özetledi: "Oyun gibi aşk: Bağlayıcılığı düşük, çok görüşmek istenmeyen çok eşli olur.
Tutkulu aşk: İlk görüşte olur ve güçlü fiziksel çekiciliğe dayanır.
Arkadaşça aşk: Benzerlik ve birbirini gözetmeye dayanır.
Mantıklı aşk: Temelde uyuma dayanır seçilen eşin dini, aile özellikleri, eğitimi önemlidir ve birlikte olumlu gelecek sağlanabileceğine inanılır.
Sahiplenici aşk: Kıskanç, güvensiz ve birazda hastalıklıdır.
Özgeci aşk: Karşısındakini kusurlarına rağmen sever ve onun iyiliğini kendisinden önde tutar."

Aşk acısıyla baş etme yöntemlerinin de anlatıldığı seminerde, 'şöyle yapsaydım bitmezdi', 'böyle yapsaydım kavuşurdum' gibi düşüncelerden uzaklaşmaları ve sosyal ilişkilerini canlandırmaları tavsiye edildi. CİHAN
<< Önceki Haber İnsanları aşık olmaya 'sürüngen beyin' sürüklüyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER