İspanyol üreticilerinin başı organize zeytin hırsızları ile dertte


Dünyanın en büyük zeytin üreticisi İspanya'da 'yeşil altın' olarak adlandırılan zeytinin hırsızlığı her geçen gün artıyor.

El Mundo gazetesinin haberine göre, zeytin hırsızlarının organize halde büyük miktarlarda çalmaya başlamasından dolayı çiftçiler artık nöbet tutmaya başladı.

Gazeteye konuşan Extremadura Genç Çiftçiler Derneği (ASAJA) Başkanı Juan Metidieri, "Zeytin hırsızlığında patlama yaşanıyor ve gruplar her geçen gün daha organize. Daha önce birkaç çuval çalıyorlardı ama şimdi ağaçtaki tüm zeytinleri çalıyorlar ve bir sonraki seneye ürün veremez hale getiriyorlar." dedi.

Geçen hafta Badajoz bölgesinde 30 ton zeytin çalındığını aktaran Juan, zeytin üreticilerinin artık gruplar halinde gece nöbeti tutmaya başladığının bilgisini verdi. İspanyol jandarması geçtiğimiz günlerde yine Badajoz bölgesinde bir minibüste 1,6 ton çalınmış zeytin ele geçirmişti.

Oğlu Marcos'la nöbet tutan Extremaduralı çiftçi Francisco, geçen hafta 2 ton zeytininin çalındığını belirtiyor. Francisco, "Gece saatlerinde kamyonetleri gözlüyoruz ve jandarmaya haber veriyoruz. Kendimiz karşılık vermiyoruz çünkü çok şiddet yanlı tipler, geçende bir çobanı öldürdüler. Eğer kaçmayı başarırlarsa, sonra geri dönüp intikam için zeytin ağaçlarını yerle bir ediyorlar." şeklinde konuştu.

300 milyon zeytin ağacının bulunduğu İspanya, dünya zeytin üretiminin yüzde 45'ini gerçekleştirirken onu yüzde 25 ile İtalya takip ediyor. CİHAN
<< Önceki Haber İspanyol üreticilerinin başı organize zeytin hırsızları... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER