İstanbul'da öldürülen Dilan Kortak, İzmir'de toprağa verildi


İstanbul Sancaktepe'de polisin yaptığı operasyonda öldürülen 19 yaşındaki Dilan Kortak, İzmir'de toprağa verildi. Cenaze aracının ardından kortej yaparak yürümek isteyen gruba polis izin vermedi. Grup araçlara binmek yerine uzun süre yürümekte ısrar edince polis, yolu TOMA'larla kapatıp cenaze aracının ve kalabalık grubun geçişine izin vermedi. Yaklaşık 2,5 saat süren gergin bekleyişin ardından gruptakilerin araçlara binerek cenaze aracını takip etmeyi kabul etti. TOMA'lar tarafından kapatılan yolun açılmasının ardından cenaze Buca Gökdere Köyü'ne götürülerek toprağa verildi.

Sancaktepe'de polisin yaptığı operasyonda öldürülen Dilan Kortak'ın cenazesi otopsinin ardından dün akşam toprağa verilmesi için ailesinin yaşadığı İzmir'e gönderilmişti. Dilan Kortak'ın tabutu cenaze namazı için Karabağlar Eski Çamlık Mahallesi'nde bulunan Şeyh Ahmet Camii'ne getirildi. Cenaze nedeniyle polis cami çevresi ve bölgede geniş güvenlik önlemi aldı. Cenazeye HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, HDP İzmir İl Teşkilatı yöneticilerinin de bulunduğu kalabalık bir grup katıldı. Zaman zaman terör örgütü elebaşısı Abdullah Öcalan'ın resimleri açıldı.

Gazetecilere açıklama yapan Milletvekili Kürkçü, "Doğrusu bunun çok açık bir cinayet olduğu konusunda hiç kuşkumuz yok. Çünkü tek başına, silahsız bir insanın hangi nedenle takip ediliyor olursa olsun bu şekilde kurşunlanarak hayatına son verilmesinin açıklanabilir, kabul edilebilir tarafı hukuk dairesinde tabi ki yok. Şu ana kadar elde ettiğimiz bütün bilgiler, tanıkların beyanları, diğer gözaltındakilerin beyanlarına göre Dilan Kortak evde yalnızdı, bir silahla hareket etmiyordu." dedi.

Bu ay içinde 4 kadının öldürüldüğünü de ifade eden HDP İzmir Milletvekili, şunları kaydetti: "Böyle baktığımız zaman kadınlara yönelik cinayetin siyasi boyut kazanarak sürdüğünü görüyoruz. Kadınlara karşı erkek cinayetlerinin kadına karşı bir devlet cinayeti serisinin yer değiştirdiğini müşahade ediyoruz. Dilan Kortak'ın haksız ölümünün takipçisi olacağız. Cinayetin nasıl işlendiğini ortaya çıkarmaya çalışacağız. Sanıyorum burada karşımızdaki en önemli engel İç Güvenlik Yasası'dır."

"ÇÖZÜM SÜRECİNE DÖNÜLMEDİKÇE BU KIŞ ÇOK CİNAYETLE KARŞI KARŞIYA KALACAĞIZ"

Türkiye'de Kürt halkının talepleriyle uzlaşılabileceğini, bu taleplerin silah zoruyla, şiddetle bastırılamayacağını da kaydeden Ertuğrul Kürkçü, "Tam tersine çok daha yüksek taleplerle bu halk bu hükümetin karşısına çakacaktır. Çünkü artık halkların özgürlük çağındayız. Kürt halkının Türkiye'deki taleplerini karşılamamakta direnen hükümetlerin çok daha büyük acılara yol açmadan bu yoldan geri dönmelerini talep ediyoruz, uyarıyoruz. Bir an önce çözüm sürecine geri dönülmedikçe korkarım bu kış daha çok ölümle daha çok cinayetle karşı karşıya kalacağız." dedi.

Dilan Kortak'ın polisle girdiği çatışma sonucunda öldürüldüğü iddiasıyla ilgili soruya Kürkçü, "Bunu doğrulayan hiçbir tanık yok, kanıt yok ortada. Dilan Kortak'ın yakın mesafeden vücuduna saplanan 5 kurşun var. Bu kadar yakın mesafeden bir karşılıklı çatışma olamaz. Bunu otopsi sonuçları, adli tıp raporları daha iyi ortaya koyacaktır ama tanıklar da var. Bir çatışma sesi duymadıklarını, 5 el silah sesi duyduklarını söylüyorlar. Bu şartlar altında bir çatışma senaryosu doğru değil." yanıtını verdi.

BABA KORTAK: BU RESMEN CİNAYETTİR

Kortak'ın babası İbrahim Kortak da, "Bu resmen cinayettir, bunu herkes biliyor. Tanıkların söylediklerine dikkat ettiğimizde resmen infaz olduğuna inanıyoruz." dedi. Baba Kortak, kızının İstanbul'a demokrasi için, halkı için mücadele etmeye gittiğini de söyledi.

Cami içinde kılınan cenaze namazının ardından Kortak'ın cenazesi dışarı çıkarıldı. Daha sonra zılgıtlar eşliğinde kadınların omuzunda cenaze aracına taşındı. Cenaze aracı ellerinde Dilan Kortak'ın fotoğraflarla kortej oluşturan grupla birlikte mezarlığa doğru gitmek üzere hareket ettiğinde TOMA'lar yolu kesti. Kortej olarak geçişe izin vermeyeceklerini belirten polis, herkesin araçlara binerek mezarlığa gitmesini istedi. Gruptakiler kortej eşliğinde Kortak'ın evine kadar yürümek için ısrar etti. Zaman zaman gergin anlar yaşandı.

Ertuğrul Kürkçü'nün de aracı olduğu görüşmelerde polis, yürüyüşün yasa dışı olduğunu belirterek geri adım atmadı. Cenaze arabası ile araçların geçişine izin verileceği belirtilerek kalabalığın araçlarına binmesi için sık sık anonslar edildi. Polis, yaklaşık 2,5 saat boyunca yürümek isteyenlere izin vermedi. Bu sırada abla Nuran Kortak elinde bulunan tepsideki kınayla polisin bulunduğu bölgeye gelip, yolun açılmasını istedi. Yaklaşık üç saat sonra, grup araçlara binip cenaze arabası ile birlikte konvoy oluşturup Kortan'ın evinin önüne geldi. Burada araçları ile kısa bir süre duran kalabalık daha sonra mezarlığa hareket etti.

Cenaze 2,5 saat süren gerginliğin son bulmasının ardından, Buca Gökdere Köyü'ne götürülerek toprağa verildi.
CİHAN
<< Önceki Haber İstanbul'da öldürülen Dilan Kortak, İzmir'de toprağa... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER