İşte yeni kabinede bakanlık için ismi geçen adaylar

1 Kasım seçimleri sonrasında TBMM'de, iktidar kulislerinde konuşulanlar...

İşte yeni kabinede bakanlık için ismi geçen adaylar

İktidar kulisinde konuşulanlar, AK Parti'nin Anayasa için Haziran'ı bekleyeceğine işaret ediyor. Yeni hükümetin kurulmasının ardından ilk olarak 2016 bütçesi TBMM gündemine gelecek. AK Partili vekiller, yeni Anayasa için ise, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun önce tüm muhalefet partileri ile "ortak taslak" için iletişime geçeceğini, bir uzlaşma olmaması halinde AK Parti'nin hazırlayacağı taslak üzerinden yeniden müzakerelerin başlayacağını kaydediyorlar. 

"YENİ ANAYASA'YI MHP İLE YAPARIZ..."

AK Parti'nin önde gelen bir ismi, Anayasa konusunda "potansiyel ittifakın" adresinin MHP olduğunu söyledi. Hürriyet'e konuşan AK Partili eski Bakan, "Göreceksiniz yeni Anayasa'yı biz MHP ile yaparız. MHP'nin kurtuluşu için de bu gerekiyor. MHP'nin, özellikle de Devlet Bahçeli'nin her şeye "hayır" diyen imajını silmesi açısından, bu onlar için dönüm noktası olacak. Üstelik tabanlarımız birbirine çok yakın. Kolayca TBMM'den değişiklikleri geçirir, gerekirse referandumda da sorunsuz onay alırız" dedi. AK Parti kulislerinde, Anayasa değişikliği konusunda ise HDP ile olası bir işbirliğine sıcak bakan yok gibi. AK Partililer, HDP'nin "özerklik" isteğine karşı seçmen tabanında büyük tepki olduğunu, dolayısıyla bu parti ile bir işbirliğinin mümkün görünmediğini kaydettiler. AK Partili eski Bakan, HDP ile olası işbirliği konusunda, "Bizim Başkanlık isteğimiz ile onlarınki farklı. Onlar özerklik istiyorlar" dedi. 

EN ÇOK MERAK EDİLEN EKONOMİ YÖNETİMİ 

Kulislerde en çok konuşulan konulardan biri de, hafta sona ermeden açıklanması beklenen yeni hükümette kimlerin olacağı idi. Bu konuda en çok öne çıkan ise, ekonomi yönetiminin nasıl şekilleneceği konusundaki yorumlar oldu. Kulislere göre, yabancı yatırımcıların AK Parti hükümetlerinde "istikrar unsuru" olarak gördükleri Ali Babacan, yine kabinede olacak.

Ancak Babacan için, ekonomi alanı değil, yine yurtdışı ile yakından ilişkili olan Dışişleri Bakanlığı söylentileri hakim. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın G-20 toplantısı sırasında ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmesinde heyete dahil ettiği damadı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Berat Albayrak'ın ise, "ekonominin patronu" olacağı konuşuluyor.

Berat Albayrak'ın ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı olmasının beklentisinin hakim olduğu kulislere göre, ekonomi yönetimi Maliye Bakanlığı'nın Naci Ağbal'a, Hazine'nin Mehmet Şimşek'e, Ekonomi Bakanlığı'nın ise yine Nihat Zeybekçi'ye teslim edilmesi ile oluşacak. Hükümetin uzun süredir kullanmadığı "5. Başbakan yardımcılığı" görevinin, bu kabinede kullanılma ihtimali de kulislerde konuşuluyor. 5. Başbakan Yardımcısı'nın ise, Binali Yıldırım olacağına kesin gözüyle bakılıyor. 

Süleyman Soylu'nun kabine dışı kalacağı, buna karşılık Numan Kurtulmuş ve Tuğrul Türkeş'in yerlerini koruyacakları da kulislerde konuşuluyor. 

Yemin töreni sırasında "en rahat isimler" olarak dikkat çekenler ise, Çalışma Bakanlığı'na yeniden atanacağı konuşulan Faruk Çelik ile, Enerji Bakanlığı olmasa bile, kabinede kendisine yer bulacağına neredeyse kesin gözüyle bakılan Taner Yıldız oldu. Kabinede Aile ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı için ise Ayşe Keşir'in adı geçerken, kabinede ikinci bir kadın bakan daha olacağı, bu ismin de Öznur Çalık olma ihtimalinin kuvvetli olduğu konuşuluyor. Hürriyet
<< Önceki Haber İşte yeni kabinede bakanlık için ismi geçen adaylar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER