İstediği raporu alamayan BDDK tam 13 ekip değiştirmiş

Bank Asya'nın yönetimini hukuksuz bir şekilde işgal eden BDDK, bankaya el koymak için sipariş rapor peşinde. Banka'ya bir yılda tam 13 ekip gönderen kurum usulsüz tek bir işlem bulamadı ancak vazgeçmiyor

İstediği raporu alamayan BDDK tam 13 ekip değiştirmiş

BDDK sipariş Bank Asya raporu için 13 ayrı ekip kurdu. Usulsüz tek bir uygulama bulamayınca yeni bir skandala imza attı. 
Hukuksuz bir şekilde Bank Asya yönetimini değiştiren BDDK'nın asıl hedefi iddiaya göre Bankaya el koymak. Bunun için bankalar yeminli murakıplarının raporu gerekiyor. Bank Asya'nın 20 katı büyüklüğündeki bankalara yılda sadece bir ekip gönderen BDDK, Bank Asya'ya üst üste 13 farklı denetim ekibi gönderdi ve iddialara göre sipariş rapor istedi. 40 personel bir yıl içinde her şeyi didik didik etti. Bank Asya'da usülsüz tek bir işlem bile bulamadı.

Eli boş kalan BDDK hukuksuzlukta sınır tanımadı. Son olarak kendi personeline yaptıramadığını iddiaya göre TMSF ve MASAK'a yaptırmaya kalktı. Bu iki kurumun elemanlarına Bank Asya'yı denetleme görevi verdi. 

DENETİM ELEMANLARININ DÖRTTE BİRİNİ BUNUN İÇİN GÖREVLENDİRDİ

Zaman Gazetesi'ndeki iddiaya göre  bunun için BDDK neredeyse denetim personelinin dörtte birini, sektörün binde beşi büyüklüğündeki Bank Asya için görevlendirdi.

BDDK’nın 18/5 ve 18/7 kararlarında, Bank Asya nezdinde görevli denetim ekiplerinin yazmış olduğu bir tespit ve rapor bulunmuyordu. 18/5 kararında denetim raporu olmadan yalnızca belge eksikliğinden yola çıkılarak yönetim değişikliğine karar verildi. 18/7 kararını çıkartabilmek için ise BDDK tarihinde eşi görülmemiş bir uygulama ile denetim ekibi değil doğrudan idari görevi olan bir daire başkanı Kaynak Holding’e gönderilerek denetim yaptırıldı. Benzer şekilde daha önce de idari görevi olan başka bir daire başkanı Bank Asya’ya koordinatör unvanı ile denetime gönderilmişti.

Hukuku bir yılda 13 denetim ekibi değiştirecek kadar zorlamak, Türk bankacılık sistemine zarar veriyor. Siyasi risk sebebiyle yabancı bankalar ve yabancı ortaklar bir bir ülkeyi terk ediyor. Citigroup Akbank’taki yüzde 9,9’luk hissesini bir gecede satıp Türkiye’den çıktı. HSBC çıkmayı planladığını açıkladı. Dünyada krizler öngörülemez yol kazası şeklinde olur; ama içeride bazıları sistemik riski kendi elleriyle oluşturuyor.
<< Önceki Haber İstediği raporu alamayan BDDK tam 13 ekip değiştirmiş Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER