İzmir'de metro ve İZBAN'ın kapıları bisikletçilere açıldı


İzmiryükşehir Belediyesi'nin, kıyı tasarımı kapsamında şehre kazandırdığı yollar ve kiralık bisiklet sistemi BİSİM'in devreye girmesiyle giderek yaygınlaşan bisiklet kullanıcıları için yeni bir dönem başlıyor. İzmirliler artık haftanın her günü ve günün her saati, hiçbir ek ücret ödemeden, toplu ulaşımdaki raylı sistemler metro ve İZBAN'da bisikletleriyle yolculuk yapabilecek. Bugünden itibaren başlayan yeni dönemde bisikletliler, sadece kendi binişleri için ücret ödeyip tren dizilerinin ilk ve son vagonlarındaki işaretli kapılardan girerek yolculuk yapabilecek.

Yeni uygulamayla ilgili bilgilendirme yazıları, istasyon ve tren içi işaretlemelerin yanısıra gerekli fiziki düzenlemeler de yapıldı. Yürüyen merdiven ve asansörlerde bisiklet taşımak yolcu ve sistem güvenliği için uygun olmadığından kullanılacak sabit merdivenlere eklenecek bisiklet taşıma kanalları, ilk olarak Konak ve Karşıyaka istasyonlarında hayata geçirildi. Aynı düzenlemenin, kısa sürede bütün istasyonlara kurulacağı belirtildi. İzmir Metrosu'nun Üçyol ve İZBAN'ın Ulukent istasyonlarında ise sadece yürüyen merdiven bulunması sebebiyle bisikletli girişi yapılamayacak.

Hayata geçirilecek uygulamayla sadece işaretli kapılardan, yolcu yoğunluğunun uygunluğuna göre ve en fazla ikişer tane olacak şekilde bisikletli girişler yapılabilecek. Belirlenen kurallar çerçevesinde bisikletli yolcuların, tren içinde belirlenen kapı sahanlığında durması, koridorlara geçmemesi gerekiyor. İzmir Metro ve İZBAN yetkilileri, bisikletli yolculardan beklentilerinin, öncelikle diğer yolcuların giriş çıkışlarını ve güvenliğini gözetecek şekilde, belirlenen kurallar çerçevesinde bu haktan faydalanması olduğunu dile getirdi. Bu kapsamda uyulması gereken kurallara göre bisikletlerle yük taşınmaması, yoğun saatlerde önceliğin diğer yolculara verilmesi ve bir sonraki trenin beklenmesi, bisikletlerin diğer yolculara ve trenlere zarar verecek şekilde yağlı ve kirli olmaması, keskin nesnelerden arındırılmış olması, istasyonlarda, peronlarda veya kapalı alanlarda bisiklete binilmemesi gerekiyor. Ayrıca 16 yaşından küçük çocuklar, yanlarında ebeveyni olmadan bisikletleriyle sisteme giremeyecek. Elektrikli bisiklet veya motosikletler, bu haktan faydalanamayacak. Güvenlik açısından yürüyen merdivenler ve asansörlerin bisiklet taşımak için kullanılmaması, sadece sabit merdivenler ve yanındaki bisiklet taşıma kanallarından faydalanılması da önem taşıyor. CİHAN
<< Önceki Haber İzmir'de metro ve İZBAN'ın kapıları bisikletçilere... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER