İzmir'in kıyı tasarımında sıra Bostanlı Deresi'nde

İzmir'in kıyı tasarımında sıra Bostanlı Deresi'nde

İZMİR (CİHAN)- "İzmirdeniz" projesi kapsamında bugüne kadar Pasaport, Konak Pier-Karataş ve Üçkuyular-Göztepe iskeleleri arasındaki kıyıları düzenleyen, Bayraklı kıyı şeridinde uygulama projelerini tamamlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bostanlı Deresi ve çevresinin yapım ihalesi için hazırlıklara başladı.

İzmirlilerin denizle ilişkisini güçlendirmek amacıyla körfezi kıyılarıyla birlikte tasarlamayı hedefleyen İzmirdeniz kıyı tasarım projesi kapsamında sıra, Mavişehir-Alaybey Tersanesi arasındaki sahil şeridinde ilk uygulama alanı olan Bostanlı Deresi ve yakın çevresine geldi. Bostanlı'da yapılacak düzenlemeyle Karşıyaka sahilindeki mevcut kıyı kullanım kültürünü destekleyecek şekilde mekan kalitesinin arttırılması, yaya ve bisikletliler için kıyı boyunca kesintisiz ve engelsiz dolaşımın sağlanması, yeni faaliyetlerle kıyı kullanımının desteklenmesi hedefleniyor. Bostanlı Deresi üzerinde yaya sürekliliğini sağlayacak ahşap ve çelikten yeni bir köprü yapılacak. Vatandaşlar, bu köprünün üzerine oturup denizi seyredebilecek. Her yaş grubunun ve engelli çocukların da kullanımına uygun, modern bir çocuk parkı yapılacak. Parkta çim tepeler, tepelerden inen kaydıraklar, teleferik oyun grubu, ipli tırmanma, trambolin, denge elemanları, değişik salıncaklar, engelli salıncağı, tahtırevalli ve oturma grupları yer alacak. Ahşap günbatımı platformları ve kablosuz internet erişim alanı kullanıma sunulacak. Bu alanda suni bir tepe yapılarak ağaçlandırılacak ve gölgeli, ağaç altında ahşap platformların ve şezlongların olduğu, günbatımının seyredilebileceği sakin bir dinlenme, buluşma alanı yapılacak. Ahşap bir yaya yoluyla doğrudan kıyıya bağlantı sağlanacak, bu bağlantı üzerinde çelik ahşap bir pergole, altına oturma birimleri ve kendini temizleyen taşınabilir otomatik şehir tuvaleti yerleştirilecek. Bostanlı Deresi içine, yüzer bir platform yapılacak. Bisiklet yolu Mavişehir yönüne doğru yenilenecek ve Bostanlı İskelesi yönüne doğru devam ettirilerek sürekliliği sağlanacak. Mevcut BİSİM büyüyecek, kıyı hattında beğenilen bisiklet parklarının kullanımına bu bölgede de devam edilecek. Dökme kauçuk bir koşu yolu yapılacak. Kıyı boyunca geniş ve rahat bir yaya yolu yapılacak, kılavuz karolarıyla engelli dolaşımı da sağlanacak. Deniz kenarındaki taş tahkimat yenilenecek. Yaya yolu boyunca şehir mobilyaları, bitkilerle peyzaj, genel ve dekoratif aydınlatmalar olacak. Fıskiyeli bir havuz ve küçük etkinliklere imkan veren bir meydan oluşturulacak. Rekreasyon alanına piknik masaları, masa tenisi ve satranç masaları ile oturma birimleri yerleştirilecek. İlk uygulama alanını takip edecek ikinci uygulama ise Mavişehir yönüne doğru kıyı boyunca devam edecek.

Büyükşehir Belediyesi tarafından, Bostanlı Deresi üzeri bağlantı yolları düzenleme projesi için 2 Nisan 2015 tarihinde yapım ihalesine çıkılacak. Çalışma, Gün Sazak Bulvarı ile Demirköprü Alt Geçidi arasında yapılacak. İZSU Genel Müdürlüğü tarafından dere ıslahının tamamlanmasının ardından köprü bağlantı yolları ve çevre düzenlemesi, imar planlarına uygun hale getirilecek. Proje kapsamında daha önce Bostanlı Deresi üzerinde yapılan beş köprünün bağlantı yolları yapılacak. Ayrıca Gün Sazak Bulvarı ile Demir Köprü Alt Geçidi arasında yapılan kamulaştırmalarla yeni açılacak imar yolları, derenin sağından ve solundan trafik akışı sağlayacak. CİHAN
<< Önceki Haber İzmir'in kıyı tasarımında sıra Bostanlı Deresi'nde Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER