Japonya ve İngiltere, Çin'e karşı işbirliğini artırıyor


Japonya ve İngiltere'nin, Çin'in bölgede etkisine karşı savunma alanında işbirliği artırmak konusunda anlaştığı bildirildi.

Japonya'nın önde gelen medya kurumlarından Asahi Shinbun'un haberine göre, geçen hafta üç günlüğüne başkent Tokyo'ya gelen İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon, Japonya Savunma Bakanı Nakatani Gen ile görüştü. Fallon'un Çin'in bölgedeki ilerlemelerinin dikkatle izlenmesi ve ortak askeri tatbikat dahil savunma alanındaki işbirliği konusunda Japonya ile anlaştığı duyuruldu.

İki ülkenin anlaşması çerçevesinde bu sene içinde ilk kez hava kuvvetlerinin ortak askeri tatbikat düzenleyeceği bildirildi. "Japonya bizim Asya'daki en yakın ortağımızdır." diyen İngiltere Savunma Bakanı Fallon'un, müzakereler sırasında, bu sene içinde Japonya'ya İngiltere Kraliyet Hava Kuvvetleri (RAF)'ne ait çok amaçlı, çift motorlu, delta kanatlı RAF Typhoon avcı uçaklarının gönderilmesini de önerdiği kaydedildi.

Japonya ve İngiltere'nin ayrıca, Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) üyesi ülkelerin, deniz güvenliği alanında yürüttüğü çalışmalara da ortak destek vereceği açıklandı.

Her iki ülkenin savunma teknolojisi ve malzemeleri alanında, kurşun geçirmez yelekler ve diğer koruyucu ekipmanları araştırma ve geliştirme konusunda işbirliği yapacağı kaydedildi.

Öte yandan, Nakatani ve Fallon'un, geçen sene yürürlüğe giren Japonya'nın yeni savunma yasasına uygun olarak, Toplama ve Çapraz Servis Anlaşması (ACSA)'nın en kısa zamanda yapılmasına hız verilmesi konusunda da anlaştığı belirtildi. Bu anlaşmayla Japonya Hava Kuvvetleri ile İngiltere Hava Kuvvetleri arasında ekipman alışverişi mümkün olacak. CİHAN
<< Önceki Haber Japonya ve İngiltere, Çin'e karşı işbirliğini artırıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER