Jeotermal kaynaklar tek merkezden idare edilecek


Nevşehir'in Kozaklı ilçesinde jeotermal kaynakların etkin, rantabl ve sürdürülebilir kılınması amacı ile tek merkezden (üretim ve reenjeksiyon havuzları) kullanımını sağlayan mekanik, otomasyon ve toplama havuzları imalatlarından oluşan proje yürütülüyor. Projeler İl Özel İdaresi tarafından 10 milyon 038 bin 938 TL yaklaşık maliyet üzerinden ihale edildi ve tamamı 180 gün içerisinde bitirilerek hizmete açılacak.

Dağıtım havuzu projesi, Kozaklı Belediyesi Meclis kararı ile Nevşehir İl Özel İdaresi'ne tahsis edilen 6 bin 200 metrekarelik alanda kurulacak. Üretim, reenjeksiyon havuzu ve pompa istasyonu binası projeleri de Nevşehir İl Özel İdaresi proje sorumlularınca hazırlandı. Dağıtım hattı, otomasyon projesiyle birleştirildi. Kozaklı Jeotermal Dağıtım Projesi, bin 500 tonluk üretim havuzu, 500 tonluk reenjeksiyon havuzlarından toplanan ve dört kaynaktan temin edilen toplamda 20 kilometrelik isale hattından oluşuyor. Projenin amacı, bölgenin jeotermal ve doğal mineralli su kaynaklarını korumak ve gelecek nesillere aktarmak, termal bölgesinin altyapı hizmetlerini geliştirmek ve ilçenin daha yaşanılabilir olmasını, ayrıca termal sağlık turizminin geliştirilmesini sağlamak olarak belirtiliyor.

Bugüne kadar yüzde 90'ı tamamlanan jeotermal dağıtım hattı projesinin bitirilmesi sonucu, jeotermal kaynakların koruma altına alınması, Kozaklı bölgesinin altyapısının gelişmesi hızlanacağından park, bahçe ve yollar olarak yaşanabilir bir çevre elde edilmesi, turizm tesisleri ve seralar, kuyuların periyodik bakım onarım masrafları kurtarılarak en az riskle daha iyi hizmet sunulmasına imkan sağlanacak. Ayrıca projenin bölgeye istihdam ve gelir kaynağı sağlaması bekleniyor.

Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan, İl Genel Meclis Başkanı Süleyman Özgün, Kozaklı Kaymakamı Kemal Duru, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İsmail Cihan, Kozaklı Belediye Başkanı Celalettin Güven birlikte yapılmakta olan jeotermal dağıtım hattı, ısı merkezi ve üretim havuzları projelerini inceleyerek yetkililerden bilgi aldı.
CİHAN
<< Önceki Haber Jeotermal kaynaklar tek merkezden idare edilecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER