"Karne, anne ve babaların çocuklarıyla ne kadar ilgilendiğini de gösterir"


Hamburg TÖDER Başkanı Bilge Yörenç yarıyıl karne tatili nedeniyle yaptığı açıklamada anne babalara önemli tavsiyelerde bulundu. Çocukların okul başarılarında öğretmenler kadar anne babalarında sorumlu olduğuna dikkat çeken Yörenç, "Karne aynı zamanda anne babaların çocuklarıyla ne kadar ilgilendiğini gösterir." dedi.

Hamburg TÖDER Başkanı Bilge Yörenç yarıyıl karne tatili nedeniyle özellikle anne babalar için önemli açıklamalarda bulundu. Yörenç, "Karne ilk ve ortaöğretim ile liselerde, her öğretim dönemi sonrasında, öğrenciyi ve öğrenci velisini bilgilendirme amaçlı verilen, öğrencilerin ders performanslarını gösteren bir belgedir." dedi.

KARNE BAŞARININ TEK GÖSTERGESİ DEĞİL

Karneyi başarının tek göstergesi kabul etme anlayışı, karne günlerini hem aile hem de çocuk için stresli hale getirdiğine dikkat çeken TÖDER Başkanı, "Unutmayalım ki, okul başarısı birçok etkene bağlıdır. Bunlar: zekâ, kişilik özellikleri gibi bireysel farklılıklardan, öğretim sisteminden, arkadaş grubundan, anne-baba ve öğretmenin tutumlarından gibi kaynaklanabilir. Aynı okulda, aynı sınıfta, aynı öğretmenden ders dinleyen öğrencilerden kimisinin başarılı, kimisinin ise başarısız olması bundan kaynaklanır." açıklamasında bulundu.

"Anne-babaların dikkat etmesi gereken konuların başında çocuğun bireysel özellikleri, genel kapasitesi ve güçlü olduğu alanlar gelmelidir." diyen Yörenç, bunların iyi bilinmesi ve çocuğun başarısının aldığı notlara indirgenmemesi son derece önemli olduğunu söyledi ve ekledi: "Artık sadece bir tek "zekâ" veya "yetenek" olmadığını biliyoruz."

Değişik alanlara eşit derecede ilgi duyan çok az çocuk olduğuna dikkat çeken Yörenç, "Bir çocuğun sözel veya sayısal alanlara, müziğe, spora ya da güzel sanatlara karşı bir eğilimi olabilir. Çok az çocuk, birçok değişik alana eşit derecede ilgi duyabilir; dolayısıyla da bazı alanlara yaratılışı gereği kendini daha yakın hisseder, diğerlerini de mecbur olduğu için öğrenir. Ailelerin fark etmesi gereken çocuğun çok da yatkınlığı olmadığı halde, bir konuda bir şeyler öğrenme konusunda ne kadar çaba gösterdiğidir. Çocuğun başarılarını fark etmek, bunları takdir etmek, öne çıkarmak onun kendine güvenini arttıracak, kendiyle gururlanmasını sağlayacaktır. Böylece çocuğun zayıf olduğu yönleri bir eksiklik olarak değil, geliştirilmesi gereken yönler olarak kabullenmesi daha kolay olacaktır." dedi.

"SİZİN EKSİKLİKLERİNİZİ DE GÖSTERİR"

Çocukların okul başarılarında en az öğretmenler kadar anne-babaların da rolü bulunduğunun altını çizen Yörenç, "Öğrencilerimize verilen karneler aynı zamanda anne-babaların da çocuklarıyla ne kadar ilgilendiklerinin göstergesidir. Unutmayın, çocuğunuzun karnesi anne-baba olarak sizin için de bir değerlendirmedir ve her değerlendirme eksikleri gösteren bir bilgidir. Çocuğunuzun başarısını başka çocuklarla özellikle kardeşiyle, komşularla veya yakın akrabalar ile kıyaslamayın. Bunun yerine 'Bu sonuçlar üzerinde benim katkım ne olur', 'Biz nasıl bir aile ortamı sağlarsak çocuğumuz daha başarılı olabilir?' diye düşününüz" şeklinde konuştu. İkinci yarı için tüm öğrencilere başarılar dileyen Yörenç, "Bu yüzden yapıcı, onarıcı, destek ve teşvik edici bir yaklaşım benimsemeniz sonuç alıcı olması bakımından çok önemlidir." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber "Karne, anne ve babaların çocuklarıyla ne kadar ilgilendiğini... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER