Katolik, Ortodoks ve Protestanların kullandığı kiliseye boşaltma kararı

Katolik, Ortodoks ve Protestanların kullandığı kiliseye boşaltma kararı

Bursa'da, Latin Katolik, Alman Katolik, Ortodoks ve Protestan cemaatlerinin ortaklaşa kullandıkları, şehrin tek Hristiyan ibadethanesi olan Fransız Kilisesi'nin gelecek cuma gününe kadar boşaltılması istendi. Binanın Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne geçeceğini belirten Kilise Pastörü İsmail Kulaçoğlu, bundan sona ne yapacaklarını bilmediklerini söyledi.

Bursa'da yaşayan 4 Hıristiyan topluluğunun 2002-2004 yıllarında restore ettikleri kilise, Büyükşehir Belediyesi ile yapılan protokol kapsamında ibadethane olarak kullanılıyor. Protestan Topluluğu'nun Pastörü İsmail Kulaçoğlu kilise ile ilgili şu bilgileri verdi: "Bu kiliseyi Ortodoks cemaatleri, Latin Katolik ve aynı zamanda Alman Katolik cemaatleri ile birlikte kullanıyoruz. Zamanında Katolik kilisesi olarak yapılmış ve mülkiyeti zamanla Vakıflar Genel Müdürlüğüne geçmiş. Restorasyon sürecinden sonra vakıflar Genel Müdürlüğü Büyükşehir Belediyesine ibadet amaçlı tahsis yapıyor. O günden beri cemaatler olarak kullanıyoruz. Geçtiğimiz yıl buranın sözleşmesi bitti ve yeni bir süreç başladı. Büyükşehir Belediyesine yeniden ibadet amaçlı tahsis için başvuruda bulunduk, başlangıçta olumlu görünüyordu ama Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün durumu belirsizdi. Geçtiğimiz yıl Ekim ayında konuşmalar oldu ve geçen Perşembe günü vakıflar müdürlüğünden aranarak burasını salı gününe kadar terk etmemiz istendi. Daha sonrada Cuma gününe kadar süre tanındı. Burasının ibadet amaçlı kullanıldığını, farklı cemaatler tarafından kullanıldığını, üstelik dünyada belki de tek örnek olduğunu anlatmaya çalışıyoruz." dedi.

Bundan sonra sorumlulardan anlayış beklediklerini anlatan Kulakçıoğlu, "Bizden Cuma gününe kadar burayı boş olarak terk etmemiz istendi. O zaman da burası Vakıflar Genel Müdürlüğüne geçmiş olacak. Eğer çıkarılırsak, burayı terk etmek istemiyoruz ama nasıl terk ettirecekler bilmiyoruz." şeklinde konuştu.

Binanın 1880'li yıllarda bir kompleks olarak yapıldığını anlatan İsmail Kulakçıoğlu, zamanla binanın kullanılmadığını ifade etti. Kulakçıoğlu, en son 12 yıl önce restore edilerek özellikle Mehmet Ali Şahin tarafından geçici bir izin verilerek ve daha sonra da bakanlar kurulu kararı ile ibadet içini kullanılmaya başlandığını anlattı. Kulakçıoğlu, bütün cemaatlerin toplam sayısının 200 civarında olduğunu belirtti.
CİHAN
<< Önceki Haber Katolik, Ortodoks ve Protestanların kullandığı kiliseye... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER