Kazakistan ve Afganistan sivil savunma alanında işbirliği yapacak


Kazakistan'a resmi ziyarette bulunan Afganistan Cumhurbaşkanı Muhammed Eşref Ghani, Akorda Sarayı'nda resmi törenle karşılandı.

Başkent Astana'ya dün gece gelen konuk lider bugün Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ile bir araya geldi. Baş başa görüşmelerin ardından heyetler arası görüşmelere katılan iki lider daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

SİVİL SAVUNMA ALANINDA İŞBİRLİĞİ

Afganistan Cumhurbaşkanı Ghani ile bölgesel ve uluslararası güvenlik konularının yanında ekonomi, ticaret, tarım, ulaşım ve kültürel alanda işbirliğini güçlendirme konusunda anlaştıklarını söyleyen Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Afganistan'da siyasi istikrarın sağlanması ve ekonominin güçlenmesi adına Kazakistan olarak yardıma hazır olduklarını kaydetti.

Sivil savunma ve acil durumlarda işbirliğini öngören anlaşmanın imzalanmasının yanında uyuşturucu kaçakçılığı, terörle mücadele gibi bölgenin güvenliğini ilgilendiren konularda da işbirliğini sürdüreceklerini ifade eden Nazarbayev, Afganistan'da son zamanlarda istikrari bir süreç olduğunu ve ulusal birlik hükümeti kurma çalışmalarını da desteklediklerini ifade etti.

600 BİN TON BUĞDAY İHRAÇ EDECEK

Kazakistan'ın Afganistan'a 20 milyon dolardan fazla insani yardım gönderdiğini söyleyen Nazarbayev, Kazakistan'dan bin Afgan öğrencinin burslu okuduğunu hatırlattı. İkili görüşmelerde bu yardımların devamına karar verdiklerini belirten Nazarbayev, ikili ticaretin çok düşük olduğunu bunu canlandırmak adına bu yıl Afganistan'a 600 bin ton buğday ihraç edeceklerini söyledi.

Kazakistan, Afganistan'da yol ve demiryolu inşasının yanında tarım ve inşaat alanında yatırım yapacak.

İki ülke ilişkilerinin her zaman iyi derecede olduğunu ancak Sovyetler Birliği zamanında bir duraklama yaşadığını söyleyen konuk Cumhurbaşkanı Ghani, Nazarbayev'e istikrarlı ve müreffeh bir ülke kurmasından dolayı tebrik etti.

Konuk cumhurbaşkanı Ghani, Nazarbayev Ünüversitesi'ni ziyaret edecek ve öğrencilerle görüşecek.

Kazakistan ve Afganistan arasında ocak-ağustos ayları arasında ticaret hacmi 210 milyon dolar olarak gerçekleşti.sivil-savunma-alaninda-isbirligi-yapacak-1944100.htm'> CİHAN
<< Önceki Haber Kazakistan ve Afganistan sivil savunma alanında işbirliği... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER