Kelaynak sayısı 209'a yükseldi, kuşlar uydudan takip edilecek


Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü nesli tehlike altında olan kelaynak kuşlarının sayılarını artırmak için çalışmalarını sürdürüyor. Elde edilen başarılı neticeler sayesinde 2001 yılında 42 olan kelaynak sayısı 209'a çıkarıldı.

Yapılan yazılı açıklamaya göre, kelaynakların yok olma sürecinin önüne geçmeye çalışan Orman ve Su İşleri Bakanlığı, 2001 yılında 42 olan kelaynak sayısını 2015 yılında 209'a ulaştırdı. Bu kapsamda Bakanlık, 1977'de Şanlıurfa Birecik'te kurduğu 3 adet üretme merkezi ile kelaynakları korumaya devam ediyor. 2015 yılında kafeslerden tabiata serbest bırakılan kelaynaklar başarılı bir üreme dönemi geçirdi. 2015 yılı içerisinde 52 adet yavru yaşama tutunmayı başardı ve bu yavrular yetkililer tarafından halkalanarak kayıt altına alındı.

ERKEK VE DİŞİ BİREYLER GENETİK ANALİZLER İLE TESPİT EDİLECEK

Birecik Kelaynak Üretme Merkezi'nde gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında 2015 üreme döneminde üreyen 52 adet kelaynak kuşunun halkalama işlemleri yapıldı. Cinsiyet analizlerinin yapılabilmesi maksadıyla kelaynak kuşlarından kan örnekleri alındı. Genetik çalışma dışında hiçbir yöntemle cinsiyetleri belirlenemeyen bu değerli kuş türünün erkek ve dişi bireyleri de genetik analizler ile tespit edilecek.

KELAYNAKLAR UYDUDAN TAKİP EDİLECEK

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, yazılı açıklamasında, kelaynak kuşlarının uydudan da takip edileceğini ifade ederek, "2 adet kelaynak kuşuna GPS-GSM vericisi takılması ile kelaynakların yıl boyunca günlük hareketleri takip edilecek. Bu vericilerin uyduya gönderdikleri sinyallerin değerlendirilmesi neticesinde kelaynaklar takip edilerek, kelaynakların karşılaştıkları problemler belirlenmeye çalışılacak ve hayat alanı olarak nereleri tercih ettikleri tespit edilebilecek." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber Kelaynak sayısı 209'a yükseldi, kuşlar uydudan takip edilecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER