Kılıçdaroğlu'ndan 'Saray'ı çok kızdıracak açıklama

CHP lideri Kılıçdaroğlu “Cumhurbaşkanı Bakanlar Kurulu’nu sarayda toplamak isterse başbakan ben olursam gitmem” dedi.

Kılıçdaroğlu'ndan 'Saray'ı çok kızdıracak açıklama

Koalisyon için karamsar olmadığını vurguladı. Bahçeli'nin koalisyona kapı aralamasının demokrasi açısından güzel olduğunu kaydetti.

Bugün'den İrfan Galip Dumlu'nun haberine göre, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Milletvekili İhsan Özkes’in organize ettiği iftar yemeğinde ilahiyatçılar ve bazı kanaat önderleri ile buluştu. İftarın ardından gazetelerin Ankara temsilcilerine önemli açıklamalarda bulundu.

DÜNYA GÜLÜYOR BİZE

AK Parti ile koalisyon kurulması durumunda Cumhurbaşkanının Beştepe’de Bakanlar Kurulu’nu toplaması ihtimalini değerlendiren CHP lideri “Başbakan ben olursam gitmem” dedi. “Başbakan Yardımcısı olursanız gider misiniz” sorusuna ise şu ilginç cevabı verdi: “Niye olayım? CHP ortaklık kurdu diye illa başbakan yardımcısı olacağım diye bir şey yok.”

Kılıçdaroğlu şöyle konuştu: “Eğer siz hukukun üstünlüğüne inanıyorsanız kaçak bir binada Bakanlar Kurulu’nu toplayamazsınız. Yargı bağımsız ve tarafsız diyorsanız, yargıda hiç kimseye imtiyaz tanınamaz diyorsanız, Bakanlar Kurulu kaçak binada toplanamaz. Dünyaya güldürüyoruz kendimizi.”

MİT TIR’LARI MGK KARARI MI?

Kılıçdaroğlu, Suriye’ye silah taşırken yakalanan TIR’larla ilgili de önemli tespitlerde bulundu: “MİT TIR’larıyla ilgili MGK kararı var mı yok mu? Bu MİT TIR’larının gönderilmesi devlet politikası mıdır yoksa hükümette birkaç kişinin görüşü müdür? Öyle görünüyor.

MİT kime bağlı? Başbakana. Niye cumhurbaşkanı konuşuyor? Başbakansanız bir dakika diyeceksiniz cumhurbaşkanına. Devletin işleyişiyle ilgili bilgi vermek için bazı genel müdürler, bakanları, Başbakanı atlayarak Cumhurbaşkanı’na bilgi veriyorlar.”

EKONOMİK KRİZ OLMAZ

Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanlığıyla yaşanacak gerilimin ekonomik krize neden olabileceği eleştirilerine de itiraz etti. “Burada o tür bir ekonomik kriz çıkmaz” diye konuştu. Gerilim nedeniyle koa-lisyon sonrası çalışmaların da kitlenmeyeceğini özellikle belirtti.

SADECE SEÇİM YÖNTEMİ DEĞİŞTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın anayasal sınırlar içine girmesi gerektiğini dile getiren Kılıçdaroğlu şunları söyledi: “Sayın Abdullah Gül nasıl yaptıysa aynısını yapacağız, sadece seçim yöntemi değişti.” Cumhurbaşkanı’nın seçimine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kılıçdaroğlu, siyasi partilerin anlaşmaları durumunda eski sisteme geçilebileceğini de sözlerine ekledi.

AKP İLE ZOR AMA UMUTLUYUM

Kılıçdaroğlu, AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun hükümeti kurmakla görevlendirildiğini hatırlattı. Davutoğlu’na koalisyonunun uzun vadeli mi yoksa seçim hükümeti mi olacağını sormayacağını belirtti. “Koalisyonun 4 yıllık süre için kurulması gerektiğini düşünüyorum. Koalisyonu kuracak partilerin birbirlerine samimi davranmaları gerekiyor. Yıllardır biriken sorunlar var. Ekonomiye bakın, işsizliğe bakın. Sosyal yaşamda ciddi sorunlar var. Uyuşturucu sorunu var. Dış politikaya bakın sorunlar var. Bunları kısa sürede nasıl çözeceksiniz” ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu, ilk tur görüşmelerinde ‘dönüşümlü başbakanlık’ konusunu gündeme getirmeyeceğini vurguladı. “Ben dinleyeceğim ama görüşlerimizi sorarlarsa bütün çıplaklığıyla anlatacağız” dedi. Dönüşümlü başbakanlık için de “Niçin olmasın” dedi. Kılıçdaroğlu, koalisyon görüşmeleriyle ilgili karamsar olmadığının altını çizdi. Daha önceki açıklamalarında AK Parti ile koalisyonun zor olduğunu söylediğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, “Zor olduğunu düşünüyorum ama umutluyum” diye konuştu.

OY KAYBETMEYİZ

AK Parti ile bir koalisyon kurmaları durumunda oylarının erimeyeceğinin altını çizdi. Bunun koalisyonun türüne ve yapacakları icraatlara bağlı olduğuna işaret etti.

YARGI BAĞIMSIZLIĞI EVRENSELDİR

Açıkladıkları 14 maddenin temel ilkeleri olduğunu aktaran CHP lideri, siyasette, devletin yönetiminde, kurucu irade dışındaki bütün alanları her zaman görüşebileceklerini anlattı. Hukukun üstünlüğünün kırmızı çizgiyle alakası olmadığını bildirdi. Yargının bağımsızlığının evrensel bir alan olduğuna dikkati çekti.

BAHÇELİ'NİN SÖZLERİ OLUMLU

Devlet Bahçeli’nin önceki gün siyasette yumuşamaya yönelik yaptığı açıklamayı hatırlatan Kılıçdaroğlu, bunun çok olumlu olduğunu belirtti. Türkiye’nin hükümetsiz kalmayacağını vurguladı. “Sayın Bahçeli'nin koalisyona kapı aralaması demokrasi açısından güzel bir şey” ifadelerini kullandı. Kılıçdaroğlu şu değerlendirmelerde bulundu: “AK Parti ile MHP arasında olabilir, bir azınlık hükümeti de olabilir. Beklentimiz, CHP-MHP ve dışarıdan da HPD'nin destek verebileceği bir hükümet modeliydi. Benim isteğim de buydu.”

YÜZDE 60 BLOĞU ÇÖKMEDİ

“Yüzde 60’lık blok çöktü” denilmesinin doğru olmadığını aktaran Kılıçdaroğlu, “Nitekim Sayın Bahçeli koalisyona açık olduğunu söyledi” dedi. Kılıçdaroğlu olası bir erken seçime de hazır olduklarının mesajını verdi.
<< Önceki Haber Kılıçdaroğlu'ndan 'Saray'ı çok kızdıracak açıklama Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER