Kırgızlar, Rus Çarlığı döneminde kendilerine soykırım yapıldığını iddia ediyor


Rus Çarlığı döneminde Kırgızistan'da yüz binlerce kişinin hayatını kaybettiği Ürkün(Göç) olayı ile ilgili oluşturulan komisyon, ilk açıklamasını yaptı.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in kararı üzerine kurulan özel çalışma grubu, Kırgızlara soykırım yapıldığını iddia etti. Rapora göre, 1916 yılında Rus Çarlığının 1 Dünya Savaşı'nda orduda geri hizmetlerde çalıştırılmak üzere cepheye çağırdığı Türkistanlılar, bunu kabul etmeyerek ayaklanma başlamıştı. Sert bir şekilde bastırılan ayaklanmadan sonra halk, canını kurtarmak için Çin'e göç etmişti. Göç ve ayaklanma sırasında hayatını kaybedenlerin sayısının 350 bin ile 600 bin kişi arasında olduğu illeri sürülüyor. Komisyon, söz konusu raporunu düzenlediği basın toplantısında duyurdu.

Komisyon üyesi Mambetcunus Abılov basına yaptığı açıklamada, Almazbek Atambayev'in kararı üzerine kurulan özel çalışma grubunun, bilim adamları ve tarihçilerden oluştuğunu raporun objektif olduğunu belirtti. Abılov, "Gerçekleri olduğu gibi söylemeliyiz. Bu olayın 100. yıldönümünde, Rusya'dan korkarak, sadece resmi düzeyde bir törenin düzenleneceğinden endişeliyiz. Gençlere ve öğrencilere kendi tarihlerini öğretirken, gerçeği olduğu gibi anlatmalıyız. Halkımızın katliama uğradığı gerçeğini herkese iletmek için gerekli olan her şeyi yapmalıyız." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Atambayev, geçtiğimiz Mayıs ayında söz konusu trajedinin 100'üncü yıl dönümü için hazırlıkların yapılmasıyla ilgili kararname yayınlamıştı. Atambayev'in kararından sonra söz konusu komisyon oluşturulmuştu.

Sovyetler döneminde bu konunun araştırılması ve dillendirilmesi yasaklar arasında yer almıştı.

CİHAN
<< Önceki Haber Kırgızlar, Rus Çarlığı döneminde kendilerine soykırım... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER