"Kıymanın kilosu 50 lirayı geçecek"

Sütün litresinin 70 kuruşa düşmesi üreticiyi isyanın eşiğine getirdi. Eğer böyle devam ederse kıymanın kilosunun 50 lirayı geçebileceği konuşuluyor.



Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, süt sektöründe yaşanan sıkıntıları ve bunun et fiyatlarına etkisini değerlendirdiği basın toplantısında, Türkiye'de hayvancılığın sıkıntılı bir dönem yaşadığını ifade etti. 1.15 TL olan çiğ sütün litre fiyatı önce 1 lira, şimdilerde ise 70 kuruşa kadar düştü. Bu durumu eleştiren Bayraktar, "Çiğ sütün litresi 70 kuruşa düşerse üretim sürdürülemez. Hayvancılık biter. Halk, kilosu 50 TL’ye bile kıyma zor bulur" dedi.


Süt üreticisinin mağdur edildiğini belirten Bayraktar, "Sanayici üreticiden çiğ sütü 3-4 ay vadeli ve zorla yem satarak alıyor. Üretici 1 kg çiğ süt satarak 750 gram yem alabiliyor. Üretim sürdürülemez” dedi. TZOB Başkanı Bayraktar duruma tepki göstererek, “Çiğ sütün litrede 70 kuruşa düşürülmesini kabul etmemiz mümkün değil. Ulusal süt konseyinden TZOB olarak çekiliyoruz" şeklinde konuştu.


Hayvancılıkta üretim maliyetlerinin üreticileri zorladığını belirten Bayraktar, "20 aydır üretici fiyatlarını arttırmadılar. Hatta sürekli düşürdüler. Çiğ sütte fiyat 70 kuruşlara kadar gerilemişken, 20 aylık sürede market fiyatlarının yüzde 25,4’lere varan oranlarda zam görmesinin izahı mümkün değildir. Biz sanayiciyi destekliyoruz ama onlar fabrika üzerine fabrika yaparken, ben ahırlarımı boşaltıyorsam bunda bir haksızlık var" değerlendirmesinde bulundu. (meydan)
<< Önceki Haber "Kıymanın kilosu 50 lirayı geçecek" Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER