'Kızların erken evliliğini engellemek için okullaşma sürecine ağırlık verilecek'


Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, orta eğitim için kız yurtları açacaklarını belirterek, ayrıca kız çocuklarının erken evliliklerinin önüne geçmek için okullaşma sürecinde üniversiteye gitmeleri için alt yapı hazırlıklarına başladıklarını söyledi.

Denizli'nin Çivril ilçesinde bakanlığına bağlı kurumları Vali Şükrü Kocatepe ve protokol üyeleriyle incelemelerde bulunan Ramazanoğlu, Çivril Kaymakamlığı ve İlçe Jandarma Komutanlığını da ziyaret etti. Çivril Huzurevi'nde yaşlılara hitap eden Bakan Ramazanoğlu, hızlı bir şekilde kız çocuklarının okullaşma sürecini uzatmak istediklerini ifade etti. Ramazanoğlu, şunları kaydetti: "25 Kasım Kadına Karşı Şiddete Dur De Günü bütün dünyada Birleşmiş Milletler ilan etti. Evet şiddetin, toplumsal şiddetin her şekli ile mücadele ediyoruz ama bunun temelinde bizim odak noktamız aile, aileyi güçlendireceğiz. Aileyi tekrar ele alıyoruz. Aile dediğimiz o temel toplumun temel taşını toplumun inşası için kolları sıvamış durumdayız. Evet biz sadece kadın cinayetleri deyip son noktadan bakmak istemiyoruz onların o noktaya gelişin sebeplerine bakarak evet ne diyoruz, kız çocuklarımızın okullaşma sürecini uzattığımız takdirde zaten bazı problemleri orada halletmiş oluyoruz. Kız çocuklarının okullaşma süreci dediğimiz ne; köylerde şimdi mahalleler diyoruz merkezden uzak yerlerde ilk dört yıl çocuklar okula gidiyorlar. İkinci dört yıl ve üçüncü dört yıl için ya ilçe merkezlerine ya da il merkezlerine gelmek zorundalar bu çocuklar ama geldikleri zaman kalacak yerleri yok ya aileler göç edecek bu başka bir sosyal problem ya da o çocuklar bir yerde kalacak."

Bugüne kadar üniversite gençliği için yurtlar inşa edildiğini belirten Ramazanoğlu, şöyle konuştu: "Ama bu orta eğitim için yurtlarımız özellikle kız çocuklarımız için yurtlarımız yoktu. Sayın valim ve Denizli'deki arkadaşlar ziyaretimize geldiğinde ilk istişaremizi yapmıştık sayın belediye başkanımıza bahsettik hatta ilçe belediye başkanlarımızın bazılarına da bahsettik herkes bu işten çok heyecan duydu ben de varım, ben de varım dedi. Şu anda elimizde projesi tamamlanmış hemen yapımına başlayacağımız 3 kız yurdu çalışmamız var. Biri Çameli, biri Acıpayam, biri Çivril. Çivril'de onlardan bir tanesi. Şu anda buradan başladığımız bu projeyi bütün Türkiye'ye yaygınlaştıracağız inşallah Denizli bir çok projemizde örnek şehrimiz örnek yatırım şehrimiz olacak."

Biz bugüne kadar okuma yazma oranlarının yükseltilmesi konusunda ciddi adımlar atıldığını anlatan Ramazanoğlu, şu ifadeleri kullandı: "'Haydi kızlar okula' projesi, 'Analı kızlı okula gidiyoruz', 'Baba beni okula gönder' projeleri gerçekten Türkiye'nin başarı ile sonuçlanan projeleriydi. İktidara geldiğimiz 3 Kasım 2002'de yaklaşık kadın okuma yazma oranları yüzde 70'lerin sonu yüzde 80'lerin başındaydı bugün yüzde 90'ların üzerine çıktı bu projelerimizle ama artık sadece okuma yazma oranları değil kız çocuklarının okullaşma süreci dediğimiz ikinci dört yıl ve üçüncü dört yıl ve üniversiteye devam etmelerini sağlayacak alt yapıları hazırlamak istiyoruz. Bu şekilde erken kız çocuklarının evliliklerinin önüne geçeceğiz o çocuk gelinler dediğimiz sorunların önüne geçeceğiz, kız çocuklarını güçlendirmiş olacağız, meslek sahibi yapmış olacağız. Aileyi kadını güçlendirmekle ailemiz, toplumumuzu güçlendirmiş olacağız." CİHAN
<< Önceki Haber 'Kızların erken evliliğini engellemek için okullaşma... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER