Koalisyon görüşmelerini bunlar kilitliyor

AKP ve CHP heyetlerinin üzerinde anlaşamadığı 'mayınlı bölgeler' basına yansıdı

Koalisyon görüşmelerini bunlar kilitliyor

Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül'e göre CHP ve AKP'nin anlaşamadığı noktalar şunlar:

Reform tanımında anlaşmazlık: En temel anlaşmazlıklardan biri. CHP, 13 yıllık AKP dönemindeki adımların tamamen yeniden ele alınmasını reform olarak tanımladı. AKP ise reformu 13 yıllık adımların devam ettirilmesi olduğunu savundu.

4+4+4: Eğitimde CHP 4+4+4’ün tamamen değişmesini istiyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nı istediğini hissettiriyor. AKP 4+4+4’den taviz vermek istemiyor.

Ekonomi yönetimi: CHP, ekonomi politikalarının değiştirilmesi ve bu değişikliği sağlamak için ekonomi yönetiminde ağırlık istiyor. Maliye Bakanlığını almak istiyor. AKP ekonomi yönetimini elinde tutmak istiyor.

Yargı ve hukuk: CHP, yargı reformu noktasında AKP döneminde HSYK’nin yapısı başta olmak üzere kritik düzenlemeleri değiştirmek istiyor. AKP buna yanaşmıyor.

Seküler dış politika: CHP, dış politikanın tamamen kendisine devredilmesini istiyor ve bunun için iddialı vaatlerde bulunuyor. Başta Batı olmak üzere dünya ile bozulan tüm ilişkileri yeniden kurma vaadinde bulunuyor. AKP bunu gerçekçi bulmuyor. Laiklik dış politika konuşulurken gündeme geldi. CHP seküler dış politika istedi. AKP bu teklifin kendi dış politikasını mezhepçi olarak değerlendirmek anlamına geleceğini düşündüğü için karşı çıkıyor.

17-25 Aralık: CHP 17-25 Aralık yolsuzluk dosyalarını hemen ve acilen kendisinin getirmeyeceğini ancak koalisyonda ortak olsa bile parlamentoya gelmesi halinde buna engel olmayacağını hatta bu konudaki soruşturma girişimlerine destek vereceğini, 17-25 Aralık’ın soruşturulmasını isteyeceğini söyledi. AKP’ buna şiddetle karşı.
<< Önceki Haber Koalisyon görüşmelerini bunlar kilitliyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER