Koalisyon güçleri, Yemen'de Bab El-Mendeb Körfezi'ni Husi'lerden geri aldı


Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri, Yemen'de Husi milislerinin kontrolüne geçen Bab El-Mendeb Körfezi'ni geri aldı.

Yemen Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Başbakan Halid Behah, bu sabah Bab El-Mendeb Körfezi'ni ziyaret etti. Üç günlük çatışmalarda her iki taraftan yüze yakın kişinin öldüğü bildirildi.

Taiz ile Aden kentinin buluştuğu noktada, stratejik öneme sahip Bab El-Mendeb Körfezi'nin, Suud önderliğindeki hava kuvvetleri tarafından üçgün önce abluka altına alındığı duyurulmuştu. Koalisyon güçlerini destekleyen Yemen Halk Gücü de operasyona karadan destek vermişti.

Özellikle İran'ın Hüsiler üzerinden kontrolü altında tutmak istediği iddia edilen Bab El-Mendep Körfezi'nin, bölgedeki Arap ülkeleri tarafından hayati önem taşıdığı biliniyor. Kızıldeniz'in giriş kapısı olarak da bilinen Bab El-Mendeb, Yemen'i bölgedeki stratejik ülke konumuna getiren en önemli etkenlerden biri .

Aden'i tamamen güvenlik çemberine alan koalisyon güçleri, Riyad'da bulunan Yemen yönetiminin ülkelerine geri döneceğini ve artık bu şehirde operasyonları takip edeceğini duyurmuştu. Akabinde Cumhurbaşkanı Hadi, beraberinde hükümet üyelerini de alarak Aden'e dönmüştü. Hadi, başkent Sana'yı kısa zamanda geri alacaklarını açıklamıştı. Bab El-Mendeb Körfezi'nin geri alınmasıyla sıranın başkent Sana'ya geldiği açıklandı. Husilere, İran'dan deniz yoluyla geldiği iddia edilen silah yardımının Bab El-Mendeb Körfezi'nden içeri sokulduğu ileri sürülüyordu.

CİHAN
<< Önceki Haber Koalisyon güçleri, Yemen'de Bab El-Mendeb Körfezi'ni... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER