Kocaeli'nde vatandaşların taşocağı isyanı


Kocaeli'nde tepkilere rağmen, taşocaklarının ya süresi uzatılıyor ya da yenileri için izin veriliyor. Gölcük ilçesinde, işletmesi 20 Eylül 2015'te biten taş ocağının süresinin 2037 yılına kadar uzatılmasının eleştirileri sıcaklığını korurken, Körfez ilçesinin Hereke bölgesine yeni taşocağına izin verilmesi vatandaşları isyan ettirdi. Hereke Çevre Derneği Başkanı Hayri Altınok, "Bize bu sene içerisinde taşocaklarının kaldırılacağı sözü verildi. Biz bunu beklerken, her gün yeni bir taşocağının beldemizde açılacağını öğrenmekteyiz. Ancak beldede yeni bir taşocağına izin vermeyeceğiz." dedi.

İlçede yaşanan sorun üzerine Kocaeli Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından açıklama yapıldı. Açıklamada, söz konusu taşocağıyla ilgini inceleme başlatıldığı ve rapor talep edildiği belirtildi. Bugüne kadar, valiliğin incelemesinin tamamlanıp tamamlanmadığı yönünde henüz bir açıklama yapılmadı.

TÜRKKAN: DOĞAYI KATLETMEK İÇİN SÖZ VERMİŞLER

Öte yandan kapatılmayan taş ocağının Halıdere'nin siluetini bozduğu fotoğrafa yansıdı. Fotoğrafı MHP 24. Dönem Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, sosyal medya hesabından paylaştı ve "Doğayı katletmek için söz vermişler." ifadelerini kullanmıştı. CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar da Halıdere'deki kapatılmayan taş ocağına tepki göstermişti. Akar, şunları kaydetmişti: "5 aydır bu taş ocağı ile ilgili girişimlerde bulunuyorum, birileri de kalkıp, 'vicdanım kanıyor, yüreğim yanıyor' diyor. Kim söylüyor bunu; kentin Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu. Kim söylüyor bunu; kentin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık söylüyor. Daha ileri gidiyor Işık, 'kapatacağız' diyor. Dün bakıyoruz Başkan Karaosmanoğlu vatandaşı suçlayıp, 'ne yapalım yolu mu kapatalım?' diyor. Başkan siz yol vermediniz mi bu ocağa, nasıl yol verdiysen yolu da kapat. Halka madem söz verdin, yok araştırıyoruz mahkemeye verdik gibi sözleri geç. Ama biliyoruz ki bu valinin iki dudağı ucunda. Eski Vali Ercan Topaca'nın bu kente açmış olduğu belayı, bu valinin temizlemesi gerekiyor. 'Taşocağı Organize Sanayi Bölgesi' adı altında aldatılan kentin birilerine rant uğruna, diğerlerini kapatıp sadece bir maden ocağına uzatma verilmesi, kentin içinde kalması insanın vicdanını yaralıyor. Onun için buradan valiye sesleniyorum. Ercan Topaca'nın yaptığını temizle diyorum. İki dudağının arasında. Böyle; 'mahkemeye verdik', 'komisyon kurduk'... Bu işleri bırakın. Samimi olun. Sözünüzün eri olun diyorum."

GÖLCÜK'TEKİNE TEPKİ BİTMEDEN BAŞKA BİR İLÇEDE YENİ TAŞOCAĞI

Tepkilere rağmen Gölcük'teki taşocağı sorunu çözüme kavuşturulmamışken, başka bir ilçede yeni taşocağına izin verilmesi, o bölgenin vatandaşlarını ayaklandırdı. Körfez ilçesine bağlı Hereke semtinde bulunan çok sayıda taşocağına yenisinin eklenmesine vatandaşlar tepki gösterdi. Taşocaklarına Karşı Halk İnisiyatifi adı altında toplanan vatandaşlar, tepkilerini ortaya koydu. Bazı siyasi partilerin temsilcileri ve Hereke Çevre Derneği de tepkiye destek verdi. Dernek Başkanı Hayri Altınok, "Hereke'de yeni bir taşocağına geçit yok." dedi. Altınok, 2015 yılında Hereke'deki irili ufaklı taş ocaklarının kapanıp uzak bölgelere taşınacağını beklerken her gün yeni bir taş ocağının beldede açılacağına öğrendiklerini anlattı. Altınok, şöyle devam etti: "Hali hazırda beldemizde faaliyet göstermekte olan ve beldemizin iliğini kemiğini sömüren, tozuyla pisliğiyle kentimizi yaşanmaz hale getiren, attığı dinamitlerle her gün 5 şiddetinde deprem yaratan, nakliye yapan kamyonlarının yarattığı tehlikeler, mahalle aralarına park etmeleri yetmezmiş gibi birde üstüne üstlük radyasyonlu tehlikeli atıkların, baca tozlarının ve termik santral küllerinin kapanacak taş ocaklarına dökülüyor olması bizlerde sabır bırakmamıştır."

"SÖZ AĞIZDAN BİR KERE ÇIKAR; VERDİĞİNİZ SÖZÜ TUTUN"

Beldedeki taşocaklarının bu yıl içerisinde kapanacağı sözünü veren yetkililere seslenen Hereke Çevre Derneği Başkanı, şunları kaydetti: "Söz ağızdan çıkar. Hereke halkına verilen sözleri de basına verilen beyanatları da unutmadık. Şimdi sözünüzü tutun ve mevcut taş ocaklarını hazırlanmakta olan organize taşocakları bölgesine taşıyın ve bizleri ekmeğini taş ocaklarından kazanan insanlarla karşı karşıya getirmeyin."

Hereke bölgesinde 9 firmaya ait taşocağının bulunduğuna dikkat çeken Altınok, "Son olarak Hereke Maden adlı firmaya 250 dönüm alan taşocağı açılmak üzere, Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin imzasıyla 2 Kasım 2015 günü yani yaklaşık 40 gün önce olur verilmiştir. Allah için söyleyiniz, biz sizin hangi söylediğinize itibar edeceğiz. Demek ki birileri bizlere yalan söylemekte ve halkımızı kandırmaktadır. Bölgemizde insanların en fazla kanserden öldüğü, çocuklarımızın astım ve diğer solunum yolu hastalıklarıyla boğuştuğu göz önüne alındığında artık yeni bir taş ocağına belde halkının onay vermesi beklenemez. Beldemizde yeni bir taşocağı açabileceğini düşünenler hayal görmektedir. Bizler Hereke de yaşayanlar, alan genişletilmesi adı altında yeni bir taş ocağı açılmasını asla ve asla istemiyoruz." diye konuştu.

Hereke Çevre Derneği Başkanı Hayri Altınok, sözlerini şöyle tamamladı: "2015 yılında kapatma ve taşınmasına dair söz verilen taşocaklarının en geç 6 ay içerisinde yeni yerlerine taşınmalarını, kapanan taş ocaklarına radyasyonlu tehlikeli atık, cüruf, baca tozu veya kül dökülmesine son verilmesi ve dökülenlerin de bir an önce başka yerlere nakledilmesini, kapanacak taş ocaklarından elde edilecek alanların konut alanı olarak düzenlenmesini istiyoruz."
CİHAN
<< Önceki Haber Kocaeli'nde vatandaşların taşocağı isyanı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER