Kolonya, dünyanın en yaygın ferahlatıcısı


İlk ne zaman üretildiği kesin bilinmeyen ancak kayıtlarda 1700'lerde Almanya Köln şehrinde imal edildiği yazılan 'kolonya' dünyanın en yaygın ürünleri arasında başı çekiyor. Yüzde 80-96'sı etil alkol, kalan kısmı ise su ve esanstan oluşan kolonya, ağzı kapalı ve güneşten uzak kaldığı sürece ortalama 5 yıl bozulmadan kullanılabiliyor.

İçeriğindeki etil alkolün derecesi ve koku verici esans çeşidine göre isimlendirilen kolonya; önceleri tıbbi malzeme olarak kullanıldı. Antiseptik özelliğinden ötürü ağız çalkalamada, yara temizliğinde kullanılan, kas ve eklem ağrıları için bir friksiyon solüsyonu olan kolonya, hoş kokusu ve ferahlatıcı özelliğinin ağır basması üzerine parfümün tahtını da sallamaya başladı.

Kolonya; ekonomik ve pratik oluşu nedeniyle pahalı parfümlere alternatif oldu, varlıklı kimselerin de tercihleri arasında yer aldı.

Kolonyanın Osmanlı topraklarına girişi ise 2. Abdülhamid dönemi başında ithal edilerek oldu. Osmanlı coğrafyasında ilk kolonya üretimi, ilk ıtriyat fabrikasını 1882'de kuran Ahmet Faruki tarafından gerçekleştirildi. O dönemlerde halk arasında 'Odikolon' olarak adlandırılan Eau de Cologne'a (Köln suyu) 'kolonya' adını alarak bugünlere geldi.

Türkiye'de ise Süleyman Ferit Eczacıbaşı tarafından 1912 yılında İzmir'de üretilen kolonya daha sonraki yıllarda ülkede bir sanayi halini aldı, onlarca çeşidi üretilmeye başlandı. Şu anda neredeyse Cumhuriyet ile yaşıt bazı markalar da üretimlerine hala devam ediyor. Türk gelenek-göreneklerine göre daha önce şekerle birlikte misafirlere gülsuyu ikram edilirken, yaygınlaşmasıyla kolonya bayramların değişmeyen ürünleri arasında girdi.

Yüzde 80-96'sı etil alkol, kalan kısmı ise su ve esanstan oluşan kolonya, ağzı kapalı ve güneşten uzak kaldığı sürece ortalama 5 yıl bozulmadan kullanılabiliyor.
CİHAN
<< Önceki Haber Kolonya, dünyanın en yaygın ferahlatıcısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER