Komünistler, St.Petersburg'un yeniden Leningrad olması için imza topluyor


Rusya'da komünist gruplar, St. Petersburg'un isminin değiştirilmesi ve Leningard olan ismine geri dönülmesi için imza topluyor. İmza toplama kampanyası, Sovyetler Birliği'nin kurucusu komünist lider Vladimir Lenin'in doğum gününe kadar devam edecek.

Rusya'da son bir haftadır Vladimir Lenin etrafında dönen tartışmalara bir yenisi daha eklendi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 21 Ocak'taki ölüm yıldönümünde komünist lideri "ülkenin altına atom bombası döşemekle" itham etmişti. Ardından da Lenin'in mozolesi etrafında tartışmalar başlamış; Lenin'in naaşının gömülmesi gündeme gelmişti. Ancak hem Kremlin hem de Putin, Lenin'in gömülmesine karşı olduklarını bildirmişti.

Lenin'in mozolesi etrafında dönen tartışmalar Rusya'nın komünist geçmişiyle yüzleşmesi olarak yorumlanırken, şimdi benzer bir tartışma da Sovyetler Birliği döneminde Leningrad olarak bilinen St. Petersburg şehrinin ismi etrafında dönüyor.

Eski adı Petrograd olan şehrin adı, 26 Ocak 1924'te Lenin'in ölümünün ardından 5 gün sonra Leningrad olarak değiştirilmişti. Sadece şehrin ismi değiştirilmekle kalmamış, şehirdeki birçok sokak ve yer adı da yine Lenin ile özdeşleştirilerek değiştirilmişti. Şehrin adı 1924 - 1991 yılları arasında Leningrad olarak kaldı; ancak 1991'de SSCB'nin dağılması üzerine Boris Yeltsin'in şehrin adını Sankt Petersburg olarak değiştirdi.

Komünist Rusya Partisi de şehrin isminin değiştirilmesinin yıldönümünde şehrin isminin Sovyetler Birliği dönemindeki ismi olan Leningrad olarak değiştirilmesi için imza kampanyası başlattı. Parti, Eylül 2016'da yapılacak şehir meclisi seçimlerinde zafer kazanması durumunda da, şehrin isminin değiştirilmesini referanduma götürmeyi planlıyor.

Partinin basın bürosundan yapılan açıklamaya göre imza kampanyasına şu ana kadar çok sayıda imza toplandı. Lenin'in doğum günü olan 22 Nisan tarihine kadar 100 bin imza toplanması hedefleniyor.

Komünist Rusya Partisi'nden Sergey Malinkoviç de yaptığı açıklamada kampanya hakkında bilgi verirken, "26 Ocak şehrin ismin Leningrad olarak değiştirilmesinin yıldönümü. Şehrin isminin o şehrin kahramanı ile birlikte anılması önemlidir. Sorunlu 90'lı yıllarda şehrin ismi değiştirilmişti; ancak o zamanki şartlar çok değişti." dedi.
CİHAN
<< Önceki Haber Komünistler, St.Petersburg'un yeniden Leningrad olması... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER