Koncuk, Başbakan Davutoğlu'nu göreve davet etti: Yanlışlığı düzeltin


Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, 2013'de imzalanan toplu sözleşmenin 7'nci maddesi ile 2015 yılında memurlara ve memur emeklilerine kümülatif zammın üzerinde bir enflasyon olması halinde enflasyon farkı ödenmesinin hükme bağlandığını belirterek, bunun 2015 yılı toplu sözleşme kapsamı dışında kaldığını ve daha önce imzalanmış olan bir toplu sözleşmenin memurlar aleyhine değiştirilmesinin hukuka aykırı olduğunu savundu. Koncuk, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu göreve davet ederek, bu yanlışlığın düzeltilmemesi halinde memur ve emeklilerinin hukuken kazanılmış haklarının, hukuksuz bir şekilde elinden alınarak, fakru zaruret içinde yaşamasına göz yuman bir Başbakan olarak anılacağını söyledi.

İsmail Koncuk'un toplu sözleşmeye ilişkin hatanın düzeltilmesi için Başbakan ve Maliye Bakanı'na çağrıda bulundu. Koncuk, yaptığı yazılı açıklamada, 2013'de imzalanan toplu sözleşmenin 7'nci maddesi ile 2015 yılında memurlara ve memur emeklilerine kümülatif zammın üzerinde bir enflasyon olması halinde enflasyon farkı ödenmesinin hükme bağlandığını belirtti.

Memur-Sen'in iki yıl önce kendi imzaladığı söz konusu toplu sözleşme hükmünü son toplu sözleşme metninde memurlar aleyhine değiştirdiğini belirten Koncuk, şunları kaydetti:

Memur-Sen 2015 yılında iki yıl önce kendi imzaladığı toplu sözleşme hükmünün memurlar aleyhine değiştirilmesine göz yummuştur. Öyle ki, 2015 toplu sözleşmesinde memurların enflasyon farkı alabilmesi için 2015 yılı enflasyonunun memurlara yıl içinde verilen yüzde 3 ilk altı ay zammı, yüzde 1,76 ilk altı ay enflasyon farkı ve yüzde 3'lük ikinci altı ay zammının kümülatif toplamı olan yüzde 7,9'u aşması hükme bağlanmıştır. Hal böyle olunca 2013 toplu sözleşmesine göre enflasyonun yüzde 6,1'i aşması halinde enflasyon farkı alacak olan memur ve emeklilere yeni toplu sözleşme ile enflasyonun yüzde 7,9'u aşması durumunda enflasyon farkı verileceği belirtilmiştir. Böylece memur ve emekliler, yüzde 1,8 zarara uğratılmıştır. Görüldüğü gibi 2013 yılında imzalanmış olan toplu sözleşme hükmü, 2015 toplu sözleşmesi ile memurlar aleyhine değiştirilmiş."

Memur-Sen'nin bu değişikliğe göz yumarak kamu görevlileri ve emeklilerinin aylık ortalama 50 TL zarara uğramasına neden olduğunu kaydeden Koncuk şöyle devam etti:

"Bu noktada 4866 sayılı Kanunun, toplu sözleşmenin yapıldığı yılı takip eden iki yılı kapsayacağına ilişkin 28 inci madde hükmünün ihlal edildiği ve yürürlükteki bir toplu sözleşme maddesinin, yetki ve kapsam dışına çıkılarak yeni bir toplu sözleşme ile değiştirildiği görülmektedir. Böyle bir uygulamanın halkın yararını öncelik olarak gören ve hukukun üstünlüğüne dayanan sosyal hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmadığı açıkken, ne sendikacılıkta ne de toplu sözleşme mevzuatında bir karşılığı da yoktur"

"DAVUTOĞLU'NU YANLIŞLIĞIN DÜZELTİLMESİ İÇİN GÖREVE DAVET EDİYORUM"

Toplu sözleşmede yaşanılan bu yanlışlığın düzeltilmesi Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu göreve davet eden Koncuk, bu yanlışlığın düzeltilmemesi halinde memur ve emeklilerinin hukuken kazanılmış haklarının, hukuksuz bir şekilde elinden alınarak, fakru zaruret içinde yaşamasına göz yuman bir Başbakan olarak anılacağını söyledi.

Koncuk, "Kanuna ve hukuka aykırı bir şekilde kamu görevlilerimiz adına imzalanmış bir toplu sözleşme ile müktesep hak haline gelmiş olan bir konunun, toplu sözleşme uygulanmakta iken değiştirilerek memur ve emeklilerimizin zarara uğratılma gerekçesi, Maliye Bakanlığı yetkilileri tarafından da açıklanmak zorundadır. Bu bakımdan Sayın Başbakan'ı göreve davet ediyor, bu yanlışlığı bir an önce düzeltmesini talep ediyoruz. Başbakan, derhal memur ve emeklilerimizin maaşının yüzde 1,8'inin gasp edilmesine yol açan bu hükmün eski haline getirileceğini, 2015 yılında enflasyonun yüzde 7,9 değil yüzde 6,1'in üzerinde çıkması halinde kamu görevlilerine enflasyon farkı ödeneceğini ilan etmelidir. Bu hüküm düzeltilmezse Maliye Bakanlığı, vatandaşını aldatan ve zarara uğratmak için kalem oyunları yapan bir bakanlık, Sayın Ahmet Davutoğlu da memur ve emeklilerinin hukuken kazanılmış haklarının, hukuksuz bir şekilde elinden alınarak, fakru zaruret içinde yaşamasına göz yuman bir Başbakan olarak anılacaktır. Bu garabete imza atan Memur-Sen'in rengini ve ne olduğunu ise zaten herkes bilmektedir" ifadelerini kullandı. CİHAN
<< Önceki Haber Koncuk, Başbakan Davutoğlu'nu göreve davet etti: Yanlışlığı... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER