Koronavirüs'ün akciğerdeki tahribatı tomografi görüntülerine yansıdı

Akciğerlerde tutuluma yol açarak, solunum yetmezliği, nefes darlığı ve zatürreye sebep olan yeni tip Koronavirüs'ün (Covid-19) bu organa verdiği hasar, hastalığın yol açabileceği zararları gözler önüne serdi.

SHABER3.COM

Tüm dünyayı etkisi alan ve şu ana kadar 800 bine yakın hayatını kaybetmesine sebep olan yeni tip Koronavirüs (Covid-19) en çok akciğerleri etkiliyor.

Ankara Şehir Hastanesi'nde Covid-19 tedavisi gören hastalara ait akciğer görüntülerinde, hastalığın ne kadar hızlı ilerlediği ve akciğerleri nasıl tuttuğu ortaya çıktı.

ÇEMBER DARALDI

Göğüs Hastalıkları Kliniği İdari ve Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Ayşegül Karalezli, salgının son hızıyla devam ettiğini belirterek, "Mart, nisan, mayıs ayında gördüğümüzden daha şiddetli ve daha hızlı sanki, çember daha çok daraldı. Etrafımızda bize yakın insanların Covid pozitif ve akciğer tutulumu ile geldiğini görüyoruz." ifadelerini kullandı.

Koronavirüs testi pozitif çıkan birçok kişinin, akciğer tutulumuyla başvurduğunu anlatan Karalezli, şunları söyledi: "Bu durum, hepimizi endişelendiriyor. Hastanelerin kapasitesi belli. Bu kapasitelerin üzerine çıkan bir hasta sayısı olursa ne yapacağımızı hepimizin düşünmesi lazım. İnsanların çok dikkatli olması gerekiyor. Korunmaya çok dikkat edilmeli. 'Maske, mesafe ve hijyen' diyoruz ama insanlar görüyoruz ki bunun çok farkında değil."


"AKCİĞERE GİRİNCE ÇIKIŞI KOLAY OLMUYOR"

Prof. Dr. Karalezli, Koronavirüs'ün akciğerleri etkilediği durumda, nefes almanın çok zor olduğunun altını çizerek, halen hastaneye başvuranların da son derece ciddi akciğer tutulumlarının olduğuna vurgu yaptı.

Normalde insanların oksijen seviyelerinin yüzde 98 olduğunu ifade eden Karalezli, Koronavirüs'e yakalananlarda oksijen seviyenin yüzde 70'lere kadar düştüğünü belirtti. 

Bu durumdaki hastaların oksijen seviyelerini değişik makinalar ve yüksek akım oksijen cihazlarıyla düzeltmeye çalıştıklarını anlatan Karalezli, diğer zatürre durumlarında bu kadar ciddi oksijen düşüklüğü görülmediğine işaret etti.
<< Önceki Haber Koronavirüs'ün akciğerdeki tahribatı tomografi görüntülerine... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER