Kozaklı'da sıcak sudan elektrik üretilecek


Nevşehir'in Kozaklı ilçe Belediyesi, Türkiye'nin ilk jeotermal kaynaklı enerji üretim projesi için çalışmaları başlattı.

Türkiye'de ilk defa uygulanacak jeotermal kaynaklardan enerji üretimi ile ilgili Kozaklı'da bulunan bir termal otelde toplantı düzenlendi. Toplantıya; Kozaklı Belediye Başkanı Celalettin Güven, Nevşehir İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İsmail Cihan, Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TUBİTAK), Yıldız Teknik Üniversitesi ve Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) yetkilileri katıldı.

Yaklaşık 7 bin yatak kapasitesi ile Türkiye turizm sektöründe önemli bir konumda olan Kozaklı ilçesinde yine ülkemizin en büyük Rehabilitasyon Hastanelerinden biri olan Kozaklı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi bulunuyor. Bunun yanında konut ısıtmasında ve sera işletmelerinde kullanılan jeotermal kaynaklı sıcak suyun kullanım alanlarının genişletilmesi için Nevşehir İl Özel İdaresi ve Kozaklı Belediyesi'nin başlatmış olduğu çalışmalar neticesinde Türkiye'nin ilk jeotermal kaynaklı enerji üretimi projesi için çalışmalar başlatıldı.

Toplantı sonrasında açıklama yapan Kozaklı Belediye Başkanı Celalettin Güven; Kozaklı'da marka ilçe olma yolunda jeotermal kaynaklarının değerlendirilmesine yönelik yapılacak işler ve bir jeotermal enerji politikası oluşturulması gerekliliği üzerine önemle durulması gerektiğini bildirdi.

Jeotermal enerjinin fosil enerji kaynaklarına göre çok fazla avantajlı yönleri bulunduğunu kaydeden Güven "Bunlar yenilenebilir ve kesintisiz olması, düşük maliyetli ve çevre kirlenmesinin yok denecek kadar az olması, en önemlisi yerli enerji kaynağı olmasıdır. Bu bağlamda Kozaklı Jeotermal kaynaklarının geleceği ve Akıllı Yeşil Enerji projesi ilçemiz için çok önemlidir. Bu konuyla yakından ilgileniyor ve hayata geçmesi için bütün gücümüzle çalışıyoruz." dedi.

Toplantı sonrasında Kozaklı Jeotermal bölgesini, sıcak su kaynaklarını ve seraları ziyaret eden katılımcılar ayrıca Jeotermal kaynakların verimliliği, kullanım alanlarının genişletilmesi ve Akıllı Yeşil Enerji sistemleri ile ilgili bölgede çeşitli incelemelerde bulundu.
Özellikle Jeotermal enerjinin aranması ve kullanılmasında ortaya çıkan sorunların önlenebilmesi ve ekonomik olarak değerlendirilmesi için bilimsel ve teknik esaslar çerçevesinde inceleme ve etüt yapılması gerektiğini vurgulayan heyet üyeleri, kaynak potansiyelin belirlenmesi, kaynaktan daha fazla yararlanılması, kaynak israfının ve çevre kirliliğinin önlenmesi, mümkünse entegre kullanımın yaygınlaştırılması gerekliliğini de vurguladı. CİHAN
<< Önceki Haber Kozaklı'da sıcak sudan elektrik üretilecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER