KSO Başkanı Zeytinoğlu: Maalesef ekonomimiz yavaşladı

KSO Başkanı Zeytinoğlu: Maalesef ekonomimiz yavaşladı

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, "Ekonomideki yavaşlamayı tamamen bizim seçim atmosferine bağlamamız doğru değil. Maalesef ekonomimizin de yavaşladığını biliyoruz." dedi.

2008 yılından bu yana KSO tarafından düzenlenen Sektörel Performans Değerlendirme Organizasyonu'na günler kaldı. 7 yıldan bu yana sanayi kuruluşlarının çalışmalarının değerlendirildiği organizasyona bu yıl yaklaşık 150 sanayi kuruluşunun katılımı bekleniyor. Son başvuru tarihi 6 Kasım olan organizasyon için ortaklar KSO'da bir araya geldi. Kocaeli, Sakarya, Bolu, Yalova, Düzce, İstanbul, Bursa, Eskişehir, Bilecik, Balıkesir, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli ve Çanakkale'de faaliyet gösteren sanayi kuruluşları 10 sektörde 13 ödül almak için yarışacak.

Düzenlenen basın toplantısına, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, bölgesel ortaklar olarak Doğu Marmara Ajansı Genel Sekreteri Mustafa Ayhan, İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Doç. Dr. Abdülmecit Karataş, Güney Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Esra Kocabaş, Trakya Kalkınma Ajansı Mahmut Şahin ve Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı Bursa Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Turgut Akşehir; çözüm ortakları olarak Kocaeli Üniversitesi İşletme Bölüm Başkanı Abdurrahman Fettahoğlu, Gebze Teknik Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Çapoğlu, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Araştırmacısı Can İtez ve Doğu Marmara ABİGEM AŞ İş Geliştirme ve Eğitim Müdürü Dilek Hazar katıldı.

Trakya Kalkınma Ajansı Mahmut Şahin, yaptığı açıklamada şunları kaydetti: "Ticaret ve sanayi odalarının ikili ilişkilerinin geliştirilmesi sanayi kuruluşlarının kaynakların bir şekilde KOBİ'lere ve firmalara hazırlanmasında, onların 2050'li yıllara hazırlanmasında büyük rol oynuyor. Tüm emek verenlere teşekkür ediyorum."

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ise Gebze bölgesinde iflas eden firmalarla ilgili olarak "Dövizin hızlı olması her kesime zarar veriyor. Ülkemizdeki ihracatçıların işlerini kolaylaştıracaktır ama hızlı artması bütün dengeleri bozuyor. Türkiye'de genel ekonomideki yavaşlama iş yerlerinin kapanmasına neden oluyor. Bu hukuksal bir süreç. Firmalar kendilerini korumak için yasadan faydalanıyor. Sadece Gebze'de değil, İzmit'te de var, başka illerde de var." ifadelerini kullandı.

Zeytinoğlu, bir gazetecinin "Organize Sanayi Bölgelerinde iflas erteleyen ve kapanan işyerleri var mı?" sorusuna şu karşılığı verdi: "Maalesef dövizdeki hareket Türkiye'de belki dövizin olması gereken rakamdan çok uzak bir rakam değil. Ancak hızlı olması nedeniyle her kesime zarar veriyor. Belki artması ihracatta işlerimizi kolaylaştıracaktır ama hızlı artması maalesef bütün dengelerimizi bozuyor. Orada bir sıkıntı var. Türkiye'de genel ekonomide yavaşlama maalesef seyrini ilimizde de gösteriyor. Kapanan işyerlerimiz var. İflas erteleme alan birçok firmamız var. Biz de duyuyoruz. Bu hukuksal bir süreç. Firmalar kendilerini korumak için bu yasadan faydalanıyorlar. Oradaki amaç da belirli bir süre firmaları kontrol altına tutup, borçlarını düzenli bir şekilde ödeyip, firmanın yok olmasını engellemeye yönelik bir hukuksal süreç. Artışların hangi seviyede olduğunu diğer yıllara oranla inanın bilmiyorum. Duyuyoruz biz de. Sadece Gebze değil İzmit'te de var. Başka illerimizde de var. Doğal bir süreç. Ekonominin yavaşladığı dönemlerde bu doğal. Türkiye ekonomisi çok dışa bağımlı. Komşularımıza çok ciddi mal satıyoruz ve satmak durumdayız. İhracatımızın yüzde 50'ye yakınını yaptığımız partnerimiz Avrupa Birliği yeteri kadar kalkınmasını hızlandıramıyor. Çin'in yavaşlaması da buna eklendi. Ekonomideki yavaşlamayı tamamen bizim seçim atmosferine bağlamamız doğru değil. Maalesef ekonomimizin de yavaşladığını biliyoruz."

"SEÇİM TABLOSU NE OLURSA OLSUN EN AZ 4 YIL DEVAM EDECEK BİR HÜKÜMET KURULMALI"

Seçime bir aydan kısa süre kala seçimin yansımalarını değerlendiren Zeytinoğlu, "Siyasi partilerin verebilecekleri maksimum seçim vaatlerini verdiklerini düşünüyoruz. Bu bir yarışma, buna pek girmek istemiyoruz. Türkiye'mizin kalkınmasında hemen hemen tüm partiler hem fikir. İhracat ve üretimle olmak zorunda. Bunu yaparken yabancı sermayeyi de ülkemize getirmeliyiz. Siyasi istikrar çok önemli. Hızla bir hükümet kurup önümüze bakmalıyız. Kim nasıl kurar, bu bizi pek bağlamaz, o yüzden hükümetin kurulması gerekiyor. Seçim tablosu ne olursa olsun siyasi partilerin Türkiye'nin istikrarı için zorunlu olarak en az 4 yıl devam edecek uyumlu bir hükümet kurmak zorundadır. Hiç kimsenin ülkenin istikrarını bozmaya lüksü yoktur. Seçim bittikten sonra ülke için ortak müştereklerde birleşerek hedefimize gitmemiz gerekiyor." şeklinde konuştu.

Kocaeli Üniversitesi İşletme Bölüm Başkanı Abdurrahman Fettahoğlu ise "Siyasi belirsizlik ne kadar aşağı indirgenirse ekonomik dalgalanma ortadan kalkar." değerlendirmesini yaptı. CİHAN
<< Önceki Haber KSO Başkanı Zeytinoğlu: Maalesef ekonomimiz yavaşladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER