Cami ve Cemevi'ni buluşturan projenin temeli atıldı

Sünni ve Alevilerin birlikteliğine önemli katkı sağlaması beklenen 'Cami-Cemevi Kültür Merkezi'nin temeli törenle atıldı.

Cami ve Cemevi'ni buluşturan projenin temeli atıldı

  • Cami ve Cemevi'ni aynı bahçede buluşturan projenin temelleri atıldı. 
  • Aynı proje İstanbul, İzmir ve Gaziantep gibi illerde de hayata geçirilecek.
Bir rüya, bir hayaldi. Birliğin ve beraberliğin ötesinde,  yüzlerce yıllık kardeşliğin tutunduğu umuduydu. Umutlar nihayet filizlendi. Cami ve Cemevini aynı bahçede buluşturan projenin temelleri Ankara Mamak'ta atıldı. 

Tören alanı, kardeşliğe susayan alevi ve Sünni vatandaşlar tarafından saatler öncesinde dolduruldu. Bu tarihi ana şahitlik etmek isteyenler sadece Ankara'lılar değildi. Yurdun farklı noktalarından sadece bu tören için başkente gelenler de vardı.  Tören saygı duruşu ve istiklal marşı ile başladı. Ardından Kur'an-ı Kerim ve gülbank okundu. 

Projenin bir yıl içinde bitirilmesi, merkezin seneye Muharrem ayında açılması planlanıyor. Temel atma törenine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Cem Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan, CHP Milletvekili Sinan Aygün, bazı AK Parti milletvekilleri ile kalabalık bir halk kitlesi katıldı.

Cem Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan yaptığı konuşmada, 'Sayın Fethullah Gülen Hocaefendi’den böyle bir proje için teklif geldiğinde memnuniyetle kabul edeceğimizi belirttik. Cami ve Cemevi projesine bir de aşevi ekleme teklifimizi ilettik, kendisi de bu önerimizi geri çevirmedi böylelikle arsa aranma aşamasına geçildi' dedi.

Bakan Faruk Çelik de, 'Bugün birlik beraberlik ve kardeşlik için tarihi bir gün' şeklinde konuştu. Yapılan konuşmaların ardından temel atma merasimine geçildi.

Bakan Faruk Çelik, İzzettin Doğan'ın uçurduğu beyaz güvercinlerin ardından temel atma butonuna basıldı.

3 bin 264 metrekare alan üzerine inşa edilecek kampüsün içinde cami ve cemevi yan yana olacak. Kampüs içinde dede odası, imam odası, zakir odası, 350 kişilik konferans salonu, 350 kişilik aşevi, cenaze hizmetleri için gasilhane ve morg, kurban tığlama alanı, fakir aile çocukları için okuma salonu, misafir kabul salonları, çay ve sohbet salonları yer alacak.

Alevi ve Sünnilerin birbirlerini daha iyi tanımalarını sağlayacak merkezin, mezhep çatışmasının yaşandığı diğer Müslüman ülkelere de örnek olacağını belirtti. Projenin Alevi ve Sünni işadamları tarafından finanse edileceğini aktaran Doğan, “Türk toplumuna getireceği barışı şimdiden görüyorum çünkü onu hemen hemen her gün yaşıyorum.” dedi.

Projenin benzerleri kısa süre sonra İstanbul, İzmir ve Gaziantep gibi illerde de hayata geçirilecek.

<< Önceki Haber Cami ve Cemevi'ni buluşturan projenin temeli atıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER