Okuma Perdesi

İnsan çok lezzetli bir yemek yediğinde bazen, sevdiklerinin, başka insanların da aynı lezzeti tatmasını arzu eder.

Okuma Perdesi

Eğer elinde varsa götürüp paylaşır, değilse "şu yemeği mutlaka yemelisiniz"le başlayan cümlelerin devamında o yemeğin damağında bıraktığı tadı tarif etmeye, tarifini anlaşılır kılmak içinse tadı bilinen kimi yiyeceklerle karşılaştırmaya ya da örneklendirmeye çalışır. Bazıları, damağındaki o tadı öyle güzel anlatır öyle güzel anlatır ki, bahsedilen yemeği hiç tatmayıp, zihninizde onun anlattığı gibi kalmasını arzu ettiğiniz olur. Bu insanlar, ağzındaki lokmanın her zerresinin tadını ayrıştırabilen, kıvamını tanıyabilen ve bütünde oluşturduğu lezzeti her şeyiyle idrak edip tadın adını koyabilen gurmelerdir. 

Celâl Fedai, bir şair ve yazar olarak, görüp işittiği, yaşayıp hissettiği, bilip anladığı şeyleri diğer insanlara sunmak, söylemek, ima etmek, göstermek ve hissettirmeyi eserleriyle ustalıkla gerçekleştiren velut bir isim. Fakat aynı zamanda bir gurme. Kitap gurmesi.
Sütun yayınlarından çıkan, okuduğu kitaplar üzerine kaleme aldığı yazılarından oluşan OKUMA PERDESİ isimli eseri, Celâl Fedai'nin gurmeliğinin ne boyutta olduğunu gösterir nitelikte.

Zaman gazetesinin kitap eki Kitap Zamanı'nda yer alan yazılarını bir kitapta toplayan Celâl Fedai, okuma notları-değerlendirme ya da okumaya çağrı olarak adlandırabileceğimiz bu metinleri iki ana başlıkta toplamış; Düş Ayracı, Düşünce Ayracı.

Ondört yazıdan oluşan Düş Ayracı isimli ilk bölümde daha çok sanat, edebiyat ağırlıklı kitaplar üzerine yazılar yer alıyor. Cahit Zarifoğlu'nun Mektuplar'ıyla başlayan, Ebubekir Eroğlu'nun Muğlak Ölçekli Haritası, Tayep Salih'in Kuzeye Göç Mevsimi isimli romanı ve Frithjof Schoun'dan derlenen şiir seçkisi Bilgelik Şiirleri'ne kadar uzanan pek çok eserin içeriği ve niteliğinin yanında kendisinde uyandırdığı hisleri ve bıraktığı izleri paylaşıyor okuyucuyla bu bölümde.

Düşünce Ayracı bölümü ise oniki yazıdan oluşuyor. Necip Fazıl ile Adnan Menderes diyalogunun irdelendiği Şair ile Başbakan isimli bir kitapla başlayan bu bölümde de Naomi Klein'ın çarpıcı kitabı Şok Doktrin'e, Hamit Bozarslan'ın yazdığı Ortadoğu: Bir Şiddet Tarihi, Eduardo Galeano'nun Aynalar'ı ve daha pek çok eser yer alıyor. Yazarın kendi deyimiyle; Kitaplar yazarlarını, yazar kitabını takdim ediyor. 

Okuma Perdesi'ni yeni aralayacak okurlar için tam bir yazar ve eser rehberi olacak bu eser, aynı zamanda "bir yazar"ın "bir kitap"ı, kapak düzeninden, dip notlarına kadar nasıl okuduğunu, nasıl kavradığını ve nasıl değerlendirdiğini görmek açısından okuru, okumanın bir üst perdesine taşıyacak nitelikte.


Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER