'Kur artışı ile talep, ikinci el araçlara geldi'


Dolar ve Euro'da dalgalanma ikinci el araçlara rağbeti arttırdı. Mercedes-Benz Türk İkinci El Faaliyetleri Genel Müdürü Osman Nuri Aksoy, kur artışının ardından yeni araç fiyatlarının zamlandığını; talebin ikinci ele geldiğini dile getirdi.

2014 ve 2015 ilk 3 ayını yorumlamak için otomotiv muhabirleri ile bir araya gelen Aksoy, buluşmanın ardından Cihan'a kur dalgalanmalarına, satışlarına dair açıklamalarda bulundu. Aksoy, müşterinin kurun stabil olup olmadığını önemli gördüğünü dile getirdi ve şu ifadeleri kullandı:

"Muhakkak 'kur stabil olarak kalacak mı, yoksa yeni seviye bu mu' diye önemle ele alınıyor. Seviye bu ise yeni araçlar zamlanıyor. Bu ortamda ilk tercih bir miktar kur öncesi bazda fiyatlanmış ikinci el araçlar oluyor. İkinci ele yönelme oluyor. Tabii orada da arz ve talep yeni bir dengeye oturuyor ve fiyatlar artıyor. Akabinde ikinci el ve yeni araç fiyatları paralel seviyelere geliyor. Yani kur arttığında piyasa önce bekliyor, 'kur seviyesi burası mı, bu nokta mı' diye bakıyor. Burası ise, bu nokta ise akabinde yeni araç fiyatları artıyor. Yeni araç fiyatları artınca talep ikinci ele geliyor. Oradaki arz ve talep ile ikinci el fiyatları artıyor. Sonra kura bağlı olarak yeni araçlar ve ikinci el araçlar belirli yeni seviyeye geliyor. "

Müşteri eğilimlerine değinen Aksoy, şöyle devam etti:

"2014'ü ve 2015 ilk 3 çeyreğini ele aldığımızda satışlarda artış var. Yani bir bekleme yok. Müşteri 3-5-6 veya 10 günlük kur hareketinde beklemeye giriyor. Kur çok indiğinde n elinde dövizi olanlar 'şimdi mi bozdurayım, sonra mı bozdurayım ve alayım' diyor. Döviz ile araç alacaksa, TL kredi kullanacaksa doğru zamanı, ideal zamanı arıyorlar. Bu talebi belli zaman öteliyor, talep daralması yaratmıyor. Müşteriler kur hareketinde daha makul seviyeyi bekliyor. Kurun 2,90'a geldiği noktada müşteri 2,80'e gelir beklentisine kapılıyor, bekliyor. 2,90 yeni nokta görülüyorsa alımlara devam ediliyor."

İkinci el satışları adına 2014'ün olumlu olduğunu anlatan Mercedes-Benz Türk İkinci El Ticari Faaliyetleri Genel Müdürü, "Yeni el pazarı ne kadar hareketli olursa ikinci el pazarında da aynı hareketlilik oluyor. İkinci el pazarı yeni araç pazarının 2-2,5 katına, bazı ürün gruplarında 3 katına kadar çıkıyor. Biz bu ortamda, 2014'te 15 büyüme elde ettik; 4 bin işlem adedine geldik. 2015 ilk 3 ayda aynı hareketlilik devam ediyor. Şu aşamada yüzde 30 büyüme kaydettik. Seneyi. 5 bin ya da 5 bin 500 ile kapatmayı planlıyoruz." dedi.

Osman Nuri Aksoy'un açıklamalarına göre Mercedes-Benz Türk'ün ikinci el satışı 2014'te 200 milyon Euro'yu buldu. Geçen sene yüzde12 artışla, 4 bin 88 adet ikinci el araç satışı yapıldı.

TruckStore markası, yüzde 30 artışla 2 bin 297 adet ikinci el kamyon sattı. BusStore markası ise 555 adet otobüsle satışını 2013'e göre yüzde 17 arttırdı.
Used1 markası ise toplamda bin 236 adet hafif ticari sattı.

Mercedes -Benz Türk, 2015 ilk 3 ayında bin 341 adet sattı. Büyüme, 2014'ün aynı döneminde yapılan 870 adetlik satış rakamına oranla yüzde 55 oldu. CİHAN
<< Önceki Haber 'Kur artışı ile talep, ikinci el araçlara geldi' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER