Litvinenko'ya suikast emrini 'büyük ihtimalle' Putin verdi


Rus istihbarat servisi eski ajanı Alexander Litvinenko'ya İngiltere'nin başkenti Londra'da 2006 yılında düzenlenen suikast emrini Putin'in verdiği iddia edildi.

Radyoaktif bir madde kullanılarak gerçekleşen ölümle ilgili İngiltere'de yürütülen bağımsız soruşturmanın sonuçlarını açıklayan hâkim Robert Owen, suikast onayının 'büyük ihtimalle' Putin'den alındığını bildirdi.

Robert Owen, "Eminim ki Bay Lugovoi ve Bay Kovtun polonyum-210'u Pine Bar'da çay demliğine koydu ve bunu yaparken niyetleri Bay Litvinenko'yu zehirlemekti. Ayrıca eminim ki bu iki şahıs daha önce de polonyum-210 kullanarak 16 Ekim 2006'da Litvinenko'yu zehirlemeye teşebbüs etti." diye konuştu.

Soruşturmayı yürüten müfettişler, Rusya hükümetinin Litvinenko'ya suikast düzenlemek için yeterli sebebe sahip olduğu sonucuna vardı.

Açıklanan raporda, Rus casusun öldürülmeden önce Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) hakkında önemli bilgileri ifşa ettiği ve İngiltere İstihbarat Teşkilatı'yla (MI6) bağlantıya geçtiği belirtildi. Suikasti gerçekleştiren FSB casusları Andrei Lugovoi ve Dimitri Kovtun'a ise operasyon emrini FSB Direktörü Nikolai Patrushev ile Vladimir Putin'in verdiği savunuldu.

İNGİLİZ HÜKÜMETİ'NDEN SUİKASTA TEPKİ

İngiltere İçişleri Bakanı Theresa May, bugün açıklanan rapora ilişkin Litvinenko'ya düzenlenen suikastın "bariz bir şekilde uluslararası hukuk kriterlerini ihlal ettiğini" ifade etti. May ayrıca, İngiltere hükümetinin suikastı düzenleyen Andrei Lugovoi ve Dimitri Kovtun'un mal varlıklarına el koyacağını kaydetti.

ALEXANDER LITVINENKO KİMDİR?

FSB casusu olarak organize suçlar alanında uzmanlaşan Litvinenko, 1998 yılında Rus oligark Boris Berezovsky'nin bir suikast sonucu öldürüldüğünü iddia etmiş, Rus hükümetini suçlamıştı.

Litvinenko, "Görevi kötüye kullanmak" suçlamasıyla 1999 ve 2000 yıllarında iki kez tutuklanıp serbest bırakılmıştı. Olayların hemen ardından ise İngiltere'ye iltica etmişti.

Başkent Londra'da yaşamaya başlayan Litvinenko, Putin hükümetine muhalif tavrına devam ederek, FSB yıllarına dair iki kitap yayımlamıştı.

1 Kasım 2006'da, 43 yaşında rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan Litvinenko'ya radyoaktif zehirlenme teşhisi konmuş, Rus casus polonyum 210 radyoaktif maddesi zehirlenmesi sonucu ise 23 Kasım'da hayatını kaybetmişti. CİHAN
<< Önceki Haber Litvinenko'ya suikast emrini 'büyük ihtimalle' Putin verdi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER