Görevini yapmayan yargı mensuplarına kötü haber

Görevini yapmayan yargı mensupları, aradan yıllar geçse de hukuk önünde hesap veriyor.

Görevini yapmayan yargı mensuplarına kötü haber

 Bunun son örneği, 2000 yılındaki Hayata Dönüş Operasyonu’nun savcısı Ali İhsan Demirel oldu. Operasyon hakkındaki soruşturmayı geciktirdiği, iddianameyi özensiz hazırladığı ve görevini yapmadığı için 15 yıl sonra hapis cezasına çarptırıldı.

’Hayata Dönüş’ operasyonu ile ilgili Soruşturmayı geciktirdiği iddiasıyla yargılanan İstanbul Cumhuriyet Savcısı Ali İhsan Demirel’e Yargıtay tarafından 15 yıl sonra hapis cezası verildi. Yargıtay 5. Ceza Dairesi, savcıya verdiği hapis cezasını ertelemedi. 15 yıl sonra gelen ceza, adaletin er geç yerini bulacağı ve suç işleyenlerin bir gün mutlaka cezalandırılacağı şeklinde yorumlandı. Yargıtay Ceza Genel Kurulu, savcının ‘görevi kötüye kullanma’ suçundan aldığı cezayı onadığında savcı Demirel hapse girecek.

Müdahil avukatlardan İstanbul Barosu Avukat Hakları Merkezi Başkan Yardımcısı Ömer Kavili, davayı temyiz ettiklerini açıkladı. Zaman’a konuşan Kavili, Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun 1 yıllık hapis kararını onaylaması halinde, savcının hapse gireceğini söyledi. Ömer Kavili, Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun ‘daha fazla ceza verilmeli’ diyerek kararı bozması halinde ise Yargıtay 5. Daire’de tekrar yargılama yapılacağını ve buradan çıkacak yeni kararla savcının, savcılık hayatının da biteceği bir kararın çıkabileceğini belirtti.  

Demirel, ‘Hayata Dönüş’ olarak bilinen, Bayrampaşa Cezaevi’nde 12 kişinin hayatını kaybetmesi ve 55 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan operasyon sırasında Eyüp cumhuriyet savcısıydı. Operasyonla ilgili başlatılan soruşturmayı 9 yıl boyunca yürüten Demirel hakkında, 4 Nisan 2011’de, ‘operasyon harekat emrinin altında imzası bulunan komutanların ifadesini bile almadığı, gerçek sorumlulara dava açmayarak onları koruduğu, 13 yıl boyunca soruşturmayı tamamlamadığı ve iddianameyi hazırlarken özensiz davrandığı’ iddiasıyla suç duyurusunda bulunulmuştu. Bunun üzerine, Demirel’e, Hayata Dönüş Operasyonu sırasında ‘görevinin gereklerine aykırı hareket etmek’ ve ‘görevinin gereklerini yapmakta ihmal veya gecikme göstermekten’ dava açıldı. Dava sonunda kararını açıklayan Yargıtay 5. Ceza Dairesi, savcı Ali İhsan Demirel’i ‘görevini kötüye kullanma’ suçundan 1 yıl hapis cezasına çarptırdı.  ZAMAN
<< Önceki Haber Görevini yapmayan yargı mensuplarına kötü haber Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER