Mahmut Tanal: Basına darbe yapılmıştır


Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve gazetenin Ankara temsilcisi Erdem Gül'ün tutuklanmasını değerlendiren CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, "Basına darbe yapılmıştır. Buradaki yargılama hukukun yargılanmasıdır, adaletin yargılanmasıdır. Adalet arayanların, özgürlük arayanların, demokrasi arayanların herhangi bir fikir ayrımı yapmadan birleşmesi lazım." dedi.

Can Dündar ve Erdem Gül, çıkarıldıkları İstanbul Nöbetçi 7. Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklandı. Dündar ve Gül'ün Silivri Cezaevi'ne gönderilmesinden sonra açıklama yapan Mahmut Tanal, "Burada basına darbe yapılmıştır" değerlendirmesinde bulundu. Tanal, "Burada bulunan basın mensupları, Basın Kanunu'nun 26. Maddesini çok iyi bilirler. Derki; basınla ilgili işlenen tüm suçlarda 4 ay içinde dava açılması gerekir. Eğer 4 ay içinde dava açılmamışsa o kişi yargılanmaz. Netice itibariyle Can Dündar'ın ve Erdem Gül'ün MİT TIR'ları ile ilgili haber 29 Mayıs ve 12 Haziran'da Cumhuriyet gazetesinde yayınlanmıştır. Yayınlandığı tarihte o gün, adına saray mı dersiniz ne dersiniz, buradaki basın suçları ile ilgili savcılığa bir nüshası teslim edilir. O tarihten itibaren süre başlar. 4 ay içinde dava açılmadıktan sonra muhakeme şartı yoktur. Onun için dava şartı olmayan, özel talimatlarla, özel emirlerle burada bir soruşturmanın başlatılması, tutuklama kararı verilmesi hukukun katlidir. " ifadelerini kullandı.

"Dünyanın hiçbir literatüründe, hiçbir ceza kanununda suç işlemek devlet sırrı sayılamaz." diyen Tanal, sözlerini şöyle sürdürdü: "O silahların yerine insan cesetleri olsaydı, 'bu devlet sırrıdır, devlet bunları öldürdü' diyebilecek miydik? Devletin suç işleme özgürlüğü yoktur. Devletin suç işleme özgürlüğü olmadığı gibi, devletin kendi ayıplarını gizli damgası vurarak, devlet sırrı diyerek üstünü kapatamaz. Suç işledikleri açık beyan ortadadır. Bu iktidar hukuk dışına çıkmıştır. Hukuk dışına çıkan bir devlet gayrı meşrudur, hukuk dışına çıkan bir iktidar gayrı meşrudur. Bir terör örgütünden farkı yoktur. Çünkü devleti terör örgütlerinden ayıran kriter, devletler hukukla yaşar, terör örgütleri hukukla yaşamazlar."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dilekçesini hatırlatan Tanal, "Şunu herkes bilsin; bugün bu emri verenlerin adil yargılanmasını yine isteyeceğiz, mutlak surette yargılanacaklar. Herhalde Cumhurbaşkanı 'devlet benim' diyor. Bu şekilde şikayet dilekçesini vermekle devletin sırrı mı, yoksa Recep Tayyip Erdoğan'ın sırrı mı ihlal edildi? Bu davaların takipçisi olacağız, bu suçu işleyenler mutlak surette yargılanacaklar." şeklinde konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Mahmut Tanal: Basına darbe yapılmıştır Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER