Mavi Marmara Davası anlaşma ile düştü

Türkiye Cumhuriyeti ile İsrail Devleti Arasında Tazminata İlişkin Usul Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulundaki oylamayla kabul edildi.

İsrail 20 milyon ödeyecek, Mavi Marmara davası bitecek




 Türkiye-İsrail arasındaki anlaşma iki ülke tarafından kamuoylarına farklı tezlerle sunulurken, açıklanan anlaşmanın yanı sıra 3 sayfalık bir “mutabakat çerçevesi” olduğu ortaya çıktı. Dışişleri, Hamas ve Gazze’ye yönelik ablukaya ilişkin düzenlemelerin bu metinde olduğunu savundu. 28 Haziran’da imzalanan anlaşma 17 Ağustos’ta Dışişleri Komisyonu’nda görüşüldü. Anlaşmayla ilgili Dışişleri adına Müsteşar Yardımcısı Ümit Yalçın milletvekillerine bilgi verdi. Muhalefetin itirazlarına verilen yanıtlarla, 6 maddelik tek sayfalık anlaşmanın yanı sıra açıklanmayan 3 sayfalık bir mutabakat metni daha olduğu ortaya çıktı.

Yalçın, anlaşmaya ilişkin bir “mutabakat çerçevesi” olduğunu ve bunun 3 sayfadan oluştuğunu ifade ederek, “Bu anlaşmanın mütemmim cüzü, üç sayfalık gerekçesi. Bu da, bu toplantıdan sonra kamuoyuna duyurulacak ve mütemmim cüz olarak da bilinecek hukuki değeri olan bir metin” dedi.

Yalçın, muhalefetin ısrarla açıklanmasını istediği bu bölüm için bu 3 sayfa içerisinde Gazze’ye yönelik yardımları kapsadığını söyledi ve açıklanmayan metni şöyle anlattı:

“Orada daha önce uzun zamanlarca sürdürülmüş müzakerelerin sonucunda varılan, mutabık kalınan hususlar gerekçeye aynen yansıtılmış ve orada da hukuki metin olan, mütemmim cüz olan üç sayfalık gerekçe, ki anlaşmadan iki buçuk sayfa daha fazla, ağırlıklı olarak Gazze’ye yapılacaklar.”

Anlaşmada Latince olarak “lütuf” anlamına gelen “exgratia” kelimesinin yer alması da muhalefetin hedefindeydi. Yalçın, anlaşmada “tazminat” yerine “lütuf” kelimesinin kullanılmasını “Exgratia, yasal yükümlülük gereği olmayan bir ödeme ve hukuken yerleşik bir terim” diye aktardı.

İsrailliler hakkında açılan dava sayısının 32, bitenlerinin ise 2 olduğunu açıklayan Yalçın, mahkemelerde yargılanan İsraillilerin sayısının da 3 tane kuvvet komutanı ile 1 tane istihbarat başkanı” olduğunu açıkladı.

Hamas şartı metinde!

CHP’li Öztürk Yılmaz’ın Türkiye’nin Hamas’ın topraklarındaki faaliyete izin vermeyeceğini anımsatması üzerine de Yalçın, bunun PKK veya FETÖ için de geçerli olabileceğini söyledi. Ancak bu bölüm anlaşmanın açıklanan bölümünde yer almıyor.

CHP Milletvekili Utku Çakırözer ise Erdoğan’ın Netanyahu’ya yazdığı mektubu anımsattı ve İsrail’in “Erdoğan’ın Türk güvenlik birimlerine verdiği talimata ilişkin bir mektup aldık. Bu talimatında ‘Filistin tarafındaki tutsak askerlerin cesetlerinin İsrail’e iadesi için yardımcı olunmasını istiyor’ diyor” dedi. Bu sözlere ise Dışişleri Daire Başkan Vekili Doğan Ferhat Işık “Böyle bir mutabakat, dahilinde ve çerçevesinde yok” demekle yetindi.

Yalçın, İsrail’in vereceği 20 milyon doların da Türk mahkemelerinin vereceği tazminat miktarının toplamından fazla olacağını savundu.

Anlaşma ile İsrail’in tüm devlet görevlileri hakkındaki davalarda yasal sorumluluğu son bulurken Yalçın, “Anayasanın 90’ıncı maddesine göre uluslararası anlaşma olduğu için kanun hükmünde olacak, buna yargı mercileri karar verecek. Ayrıca dava da açılabilir. Türkiye dışındaki davalarla bunun hiçbir ilgisi yok. Örneğin Komorlarda bir dava var ve sürüyor, ona bunun bir etkisi de yok. Yurtdışındaki davaları da açabilirler” dedi.

<< Önceki Haber Mavi Marmara Davası anlaşma ile düştü Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER