MEB yönetmeliğindeki hukuka aykırılık için Danıştay'a dava açıldı


Eğitim İş Genel Başkanı Veli Demir yürürlüğe giren Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları yöneticilerinin görevlendirilmelerine dair yönetmeliğin hukuka aykırı hükümlerinin iptali için Danıştay nezdinde dava açtıklarını bildirdi.

Veli Demir yazılı açıklamasında yönetmeliğin bütünü değerlendirildiğinde 652 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Milli Eğitim Bakanlığı görevleri arasında yer alan 'Atatürk devrim ve ilkeleri doğrultusunda eğitim yapmak' bölümünü çıkaran bakanlığın yine Atatürk'ü ve cumhuriyeti yok saydığı; kendinden olanı kayırmaya ve koşulsuz biat sağlamaya yönelik, keyfi ve kötüye kullanmaya sonuna kadar izin veren bir düzenleme yaptığının ortaya çıktığını söyledi. Demir, "Sendikamızca açılan dava ile işaret edilen hukuka aykırı hükümlerin yargıdan döneceği inancını taşıyoruz." dedi.

Eğitim İş'in yönetmelikteki iptali talep ettiği maddelere şöyle sıralandı:

"Yönetmelikte yer alan; idari soruşturma nedeniyle görevden alınan yöneticilerin 4 yıl süreyle yöneticilik başvurusu yapamamasına ilişkin 5. ve 33. maddede yer alan hüküm.

Tamamıyla keyfi, objektif değerlendirmeden uzak, kadrolaşma ve baskı aracına dönüştürülen müdürlükte sözlü sınav uygulamasının iptaline ilişkin 11. 12. 13. 20. 21. 22. 26. maddelerde yer alan hüküm.

Yazılı sınav uygulamasının olumlu karşılanmasına karşın, 4 yıllık ve 8 yıllık görev sürelerinin sona ermesinden sonra her defasında müdür başyardımcıları ve müdür yardımcılarının yazılı sınava tabi tutulmasına ilişkin 14. maddede yer alan hüküm.

Müdür başyardımcılığı ve müdür yardımcılığı için söz konusu olacak yazılı sınavın geçerliliğinin 1 yıl olarak belirlenmesine karşın sınavın, hangi aralıklar ile yapılacağının belirtilmemesi sonucu ortaya çıkacak belirsizlik ve mağduriyetler nedeniyle buna ilişkin 14. maddede yer alan hükmün, yazılı sınava ilişkin olarak 'Atatürk İlke ve İnkılap Tarihi' konusunun sınav konularına dahil edilmemesine ilişkin 15. maddede yer alan hüküm.

Yazılı sınava hakkında söz konusu olacak itirazların, yine sınavı hazırlayan, değerlendiren, sonuçlandıran komisyona yapılmasını öngören 18. maddede yer alan hükmün, müdür başyardımcılığı ve müdür yardımcılığı görevlendirmelerini eğitim kurumu müdürünün inhasına bağlayan 24. maddede yer alan hüküm.

Zaruret halleri olmasına karşın hastalık izni ile aylıksız izin hallerinde fiilen yerine getirilemeyen sürelerin yöneticilik görev süresine dahil edilmesine ilişkin 28. maddede hüküm.

EK-1 Yönetici Değerlendirme Formunda yer alan yüksek lisans ve doktora puanlarının düşürülmesine ilişkin kısım.

EK-1 Yönetici Değerlendirme Formunda kötüye kullanılmaya açık şekilde yer verilmiş olan disiplin cezası kriterine ilişkin kısım." CİHAN
<< Önceki Haber MEB yönetmeliğindeki hukuka aykırılık için Danıştay'a... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER