Medya Etik Konseyi: Ülkemiz adına utanç verici


Medya Etik Konseyi Başkanı Halit Esendir, Zaman gazetesine kayyım atandığı haberleri üzerine yazılı açıklama yaptı. Esendir, "Zaman gazetesine kayyım atandığı iddiası ülkemiz adına utanç vericidir." dedi.

Halit Esendir, açıklamasında Sosyal medyada Zaman gazetesine kayyım atandığı şeklindeki haberlerin dile getirilmesi, ülkemizde basın özgürlüğünün bittiği ve tek sesliliğin dayatıldığı anlamına gelmektedir.

Dünyada özgürlüklerin arttığı ve genişlediği bir zamanda basına karşı yapılan susturma, engelleme ve baskılar ülkemiz adına üzücüdür. Özgürlükten, karşı söylemlerden, çok seslilikten ve muhalefetten kimseye zarar gelmez. Bilakis fikirlerin olgunlaşmasını sağlar.

Diğer taraftan özgür medya, güç sahiplerini ve kamuoyundan gerçekleri gizlemek isteyenleri daima korkutur. Engellemek için de ellerinden gelen her türlü baskı ve yıldırma argümanlarını kullanır. Nitekim son yıllarda yazılı ve görsel medya organlarına yapılanlar bu yüzdendir.

Ülkemizin en çok tiraja sahip ve bünyesinde farklı dillerde yayın yapan medya organlarını da barından Zaman Medya Grubu, çok sesliliğin son kalesi görevini yapmaktadır. Gruba kayyım atandığı söylemleri, anayasa ile sınırları çizilmiş özgürlükler ve demokrasiye vurulan bir darbedir.

Medyanın özgürlüğü Anayasa tarafından güvence altına alınmıştır. İlgili kanunlar ve Basın Kanunu gazetecilik mesleğinin özgürce yapılmasını öngörür. Anayasa'nın 30. maddesi son derece açık şekilde basın kuruluşuna suç aleti olduğu iddiasıyla dahi el konulamayacağını söylemektedir.

Kamuoyunu bilgilendirme aracı ve demokrasinin 'dördüncü kuvveti' olan medyaya yapılan baskılar bu yönüyle kabul edilemez. Basını susturmaya yönelik her türlü girişim, ülkemizin uluslararası imajını zedelemektedir. Türkiyeyi basın özgürlüğü sıralamasında gittikçe aşağılara düşürmektedir.

Bu antidemokratik baskılar 17 ve 25 Aralık'taki yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarının intikamıdır. Hukuk kurumları da buna alet edilmektedir. Demokrasi, insan hakları ve basın özgürlüğüne aykırı bu uygulamaları en ağır bir dille protesto ediyor ve şiddetle kınıyoruz."
CİHAN
<< Önceki Haber Medya Etik Konseyi: Ülkemiz adına utanç verici Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER