Mehmet Şimşek: Hiç bir şekilde genel mahkemelere başvuru yolu tıkanmıyor


Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu, AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç başkanlığında toplandı. Komisyonda torba kanun tasarısı olarak bilinen Şanlıurfa İline İstiklal Madalyası Verilmesi ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı görüşülmeye devam ediliyor.

Zorunlu mali sorumluluk sigortasına ilişkin maddeler konusunda bilgi veren Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Karayolları Trafik Kanunu'nda 5 değişiklik öngördüklerini ifade etti. Bu maddelerden maksatlarının zorunlu trafik sigortası teminat içeriğini istikrara kavuşturmak olduğunu vurgulayan Şimşek, anılan teminatın özel kanunla getirildiği dikkate alınarak, tabi olduğu rejim özel hükümlerine bağlanmakta, yargı uygulamasının, kanunun aradığı sorumluluk konseptiyle uyumlu hale getirilmesinin amaçlanmakta olduğunu kaydetti.

Tasarıya alt komisyonda bir madde eklendiğini hatırlatan Şimşek, şöyle devam etti: "Bu madde zarar görenin sigorta tahkim komisyonuna öncelikle başvuru yapmasını teşvik etmek amacıyla eklenmiştir. Bu, sektörün talebidir. Zarar görenlerin genel mahkemelere dava açma hakkının korunması lazım. Nitekim bu korunmuştur. Madde ile genel mahkemelere başvuru hakkının korunduğunun daha netleştirilmesi amacıyla ek cümleler ilave edilmesi de söz konusu olabilir. İşin özü itibariyle, biz, uygulamadaki sıkıntılar nedeniyle genel şartları kanuna taşıyoruz. Hiç bir şekilde genel mahkemelere başvuru yolu tıkanmıyor, sadece bir seçenek olarak öncesinde uzlaşma süreci olarak ortaya konuyor."

Türkiye Sigorta Birliği Genel Sekreteri Mehmet Akif Eroğlu ise Trafik biriminin sigortacıların en önemli birimi olduğunu belirterek toplam üretimin yüzde 25'inin buradan geldiğini, bunun da yaklaşık 6 milyar lira prime denk geliyor olduğunu söyledi. "10 yıldır trafik poliçesini sigorta şirketleri fonluyor, yani 10 yıldır zarar ediyoruz, 7 milyar TL zararımız var." diyen Eroğlu, "Her yıl sermaye artırıyoruz ama artık dayanamadık ve bu yıl fiyatları artırdık. Bizim bu yılki trafik branşındaki zararımız, bilanço zararlarına döndü. Yani biz 10 yıldır trafik branşında zarar ediyorduk ama bu yıl 550 milyon TL konsolide olarak sigorta sektörü bilançoda zarar etti. Biz bu yıl 18 branşımızdan elde ettiğimiz gelirlerle trafiği fonlayamadık, her yıl fonluyorduk. Bizim 'illa her branştan kar edelim' diye bir kaygımız yok. Biz sigorta sektörü olarak bugüne kadar hep halkımızı fonladık. Biz sigorta şirketleri olarak devlet değiliz, Merkez Bankası değiliz, havuzumuz yok. Biz anonim şirketiz, elbette kar etmek isteyeceğiz ama kar ederken de vatandaşımızı istismar etmeyeceğiz." diye konuştu.

Tasarıda yapılan değişiklikle kaza yapan kişilerin önce şirkete gelmesini, 15 gün içinde parayı ödememeleri, eksik ödemeleri ya da memnun olmamaları durumunda mahkemeye, tahkime gitmesini istediklerini anlatan Eroğlu, "Hiçbir şekilde dava hakkını sınırlayamayız ama mahkemeye gittikleri zaman 3,5 yıl beklemek zorunda kalıyorlar." şeklinde konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Mehmet Şimşek: Hiç bir şekilde genel mahkemelere başvuru... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER