Merkel'in mülteci politikasına kardeş partiden ağır eleştiri


Almanya'da Hıristiyan Demokratik Birlik (CDU) partisi lideri Başbakanı Angela Merkel'in mülteci politikalarına kardeş parti Hıristiyan Sosyal Birlikte'ten (CSU) ağır eleştiriler geldi. Federal İçişleri eski Bakanı Hans-Peter Friedrich, kapıların göçmenlere açılmasını 'örneği olmayan yanlış siyasi karar' diye nitelendirdi. Büyük Koalisyon'un diğer ortağı Sosyal Demorkat Parti'nin (SPD) lideri Sigmar Gabriel ise göç yasasına ihtiyaç olduğunu yine dile getirdi.

CSU Federal Meclis Grubu Başkan Yardımcısı, Federal İçişleri eski Bakanı Hans-Peter Friedrich, Macaristan'dan Almanya'ya sığınmacıların kaydı yapılmadan ve kontrol dışı ülkeye gelmelerine izin verilmesini "örneği olmayan yanlış bir siyasi karar" diye değerlendirdi. Friedrich, Passauer Neue Presse gazetesine yaptığı açıklamada bu kararın gelecekte feci sonuçlar doğuracağını savundu. Binlerce kişinin Almanya'ya geldiğine dikkat çeken Friedrich, "Biz kontrolü kaybettik." diyerek, sığınmacıların arasında IŞİD militanları olup olmadığı, sayıların ne kadar olduğu konusunda bilgi eksikliği olduğunu dile getirdi. Gelecekte bunun büyük bir sorun olabileceğini vurgulayan Friedrich, "Başka bir ülke kendini böyle saf ve naifçe kendini tehlikeye atmazdı." ifadesine yer verdi. CSU'lu eski bakan, siyasetin görevinin, bir adım ötesini düşünmek olduğunu vurguladı.

Bavyera'nın Maliye Bakanı Markus Söder (CSU) de Merkel'in adımlarını ağır eleştirdi. Söder, Münchner Merku'a yaptığı açıklamada Suriyeli sığınmacılara sınırların istisnai olarak açılması rutine dönüşeceği konusunda endişelerini aktardı. Söder ayrıca Birlik Partileri (CDU/CSU) arasında mülteci konusunda iletişim kopukluğu olduğunu dile getirdi.

İktidar ortağı Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) lideri, Federal Ekonomi ve Enerji Bakanı Sigmar Gabriel ise acilen bir göç yasasına ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Gabriel, Federal Meclis oturumunda yaptığı konuşmasında insan kaçakçılarına karşı bir alternatif sunulması gerektiğini vurguladı. Göçün engellenemeyeceği ve yasaklanamayacağına dikkat çeken Gabriel, Avrupa legal yollarla gelme imkanı sağlanma adına göç yasasının yararlı olacağını savundu.

MÜLTECİLER TEHDİT OLARAK ALGILANMIYOR

Mülteci sayısının çokluğu Alman toplumun büyük çoğunluğu tarafından bir tehdit olarak algılanmıyor. Birinci devlet kanalı ARD'nin Deutschlandtrend kamuoyu yoklamasına göre bu görüşe sahip olan vatandaşların oranı bir hafta içinde yüzde 59'dan yüzde 61'e yükseldi. Yüzde 38'lik kısım ise gelişmelerden endişe duyduğunu aktardı. Doğu eyaletlerde bu oran yüzde 43 iken, batıdaki eyaletlerde yüzde 36. Vatandaşların yüzde 81'i ise göçün güncel hayatlarında değişikliğe sebep olmadığını belirtti. Sadece yüzde 17'lik kısım aksi görüşte.

Kamuoyu yoklamasında ayrıca bu Pazar seçim olsa partilerin ne kadar oy alacağı tespit edildi. Ankete göre Birlik (CDU/CSU) partileri yüzde 42, Sosyal Demokrat Parti (SPD) yüzde 25 oranında oy alacak. Yeşiller yüzde 11, Sol Parti ise yüzde 9 oy alırken, Hür Demokrat Parti (FDP) ile Almanya İçin Alternatif (AfD) partilerin oy oranları yüzde 4'te kalarak barajı geçemeyecek seviyede. CİHAN
<< Önceki Haber Merkel'in mülteci politikasına kardeş partiden ağır... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER