Merkel'in partisi yerel seçimde büyük şehirlere geri dönme sinyali verdi


Almanya'da Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) için Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaleti belediye seçimleri ayrı bir önem taşıyordu. Federal seçimde büyük başarı elde eden CDU'nun büyükşehir belediyelerinin hiçbirinde belediye başkanı çıkaramaması parti içinde tartışmalara neden olmuştu. Son olarak KRV'nin başkenti Düsseldorf'u SPD'ye kaptıran Hıristiyan Demokratlar, geçtiğimiz hafta sonu yapılan belediye seçimleriyle azda olsa nefes aldı. CDU, KRV'deki seçimlerde Bonn ve 60 yıldır SPD'nin yönettiği Oberhausen belediyelerini kazandı.

Eğer iki hafta içinde yapılacak nihai karar seçimlerinde de başarılı olursa CDU, Bonn ve Oberhausen'e ek olarak Köln, Wuppertal, Münster ve Essen şehirlerinde de belediye başkanlığını kazanabilir. Aslında bu sonuç, CDU için küçük bir başarı olmasına rağmen büyük şehirlere geri dönebileceği sinyali verdiği için sevince neden oldu. CDU Genel Sekreteri Peter Tauber, sevincini "CDU, büyükşehirlerde de başarılı olur" sözüyle dile getirirken, CDU'nun KRV Başkanı Armin Laschet, başarının sırrını partinin doğru adayı göstermesinde olduğunu ifade ediyordu.

BONN'DA İLK GÖÇMEN KÖKENLİ BAŞKAN CDU'DAN

CDU'da son yıllarda federal düzeyde gerçekleştirdiği kapılarını göçmenlere açma politikası yerel politikaya da yansımaya başladı. Gelecekte de halk partisi olarak başarısını devam ettirmeyi hedefleyen CDU, toplumdaki demografik değişimi fark ederek göçmen açılımı başlatmıştı. Partinin geçen Genel Sekreteri Peter Tauber, göçmenlere ve Müslümanları CDU'ya davet etmiş, birçok defa Almanya'nın geleceğini beraber şekillendirme çağrısı yapmıştı.

Göçmenlere açılım politikasını yerel yönetimlere de yansıtan parti, Bonn'da Hindistan asıllı Ashok- Alexander Sridharan'ı aday göstererek böylece Almanya'nın ilk göçmen kökenli büyükşehir belediye başkanının CDU'dan çıkmasını sağladı. CDU'nun Bonn'daki başarısı göçmen kökenlilerin yoğun olarak yaşadığı şehirlerde göçmenlere yakın veya göçmen kökenli adayların sayısının artmasını sağlayabilir. Hatta CDU için artık Türk kökenli bir büyükşehir belediye başkanının da şaşırtıcı olmayacağı ifade ediliyor.

Hıristiyan Demokratların, Bonn ve Oberhausen'deki başarısı büyükşehirlere geri dönecekleri sinyalini verse de hÂlâ Almanya'nın ilk 20 büyük belediyesinin sadece ikisini CDU yönetiyor ve hiçbir eyalet başkentinde yok. CDU'nun büyükşehirlere geri dönmesinin büyükşehirlerdeki hem demografik hem de büyükşehirlerin sorunlarına yönelik çözümler üretip cazip projeler geliştirmesine bağlı olduğu ifade ediliyor. CİHAN
<< Önceki Haber Merkel'in partisi yerel seçimde büyük şehirlere geri... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER